Таксиджиите готови да "клекнат" и на 90 стотинки за километър

Днес няма да се стигне до вземане на решение от транспортната комисия

Таксиметровите шофьори, които поискаха от общинския съвет да направи промяна в наредбата за превозите, според която минималната цена на километър да е 1,25 лв. са готови и да карат и на 90 стотинки. Това стана ясно на заседанието на транспортната комисия, което в момента тече в общината. 

30-40 таксиметрови шофьори влязоха на комисията, за да изкажат недоволството си от ниските превозни цени във Варна. Те настояват минималния праг да бъде завишен. До диалог обаче не се стига на заседанието, тъй като таксиджиите се карат на съветниците. Заради високия тон на разговора е твърде вероятно да не се стигне до вземане на решения днес. 

Шофьорите отново заплашиха с протести, в които по думите им ще се включат поне 700 представители на бранша. Водачите вече са подали заявление за седемдневни демонстрации. 

Единственото решение, което взеха съветниците, е за създаване на комисия, в която влизат петима местни парламентаристи, петима представители на таксиметровите компании и двама от кметската администрация. В срок от три дни тя трябва да определи каква е себестойността на таксиметровата услуга във Варна или иначе казано колко струва един километър превоз.

На заседание в 16 часа в понеделник трябва да се разгледа готовият доклад за минималната цена. Едва тогава общинските съветници ще излязат с решение, което да бъде гласувано на предстоящата февруарска сесия на местния парламент.

Предложението на "Градски транспорт" за оптимизация на транспортната схема, също не беше разгледано по същество. То само бе представено на общинските съветници, тъй като първо ще бъде разглеждано от специалистите от т. нар. комисия по транспортни схеми и ще премине през обществено обсъждане.

Председателят на комисията по транспорт Добромир Джиков напомни, че предлаганите промени са важни с цел да се подобри икономическото състояние на "Градски транспорт" - чрез премахване на нерентабилни линии, но промените, които сега ще бъдат приети, ще са временни - до края на година. Тогава трябва да влезе в сила изцяло новата транспортна схема на града, за чието изработване в момента е обявена обществена поръчка.