Местят 100 затворници в обновеното общежитие в Разделна

Животът

10-02-2016, 18:49

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Лишените от свобода вече ще се хранят в изцяло ремонтирана затворническата столова

До 276 лишени от свобода могат да бъдат настанени в обновеното затворническо общежитие в Разделна. Предвижда се то да разтовари един от най-пренаселените затвори у нас – този в морската столица, като в него ще могат да бъдат преместени около 100 лишени от свобода, които в момента търпят наказанието си във варненския затвор. Това стана ясно по време на официалното откриване на общежитието, на което присъства заместник-министърът на правосъдието Красимира Филипова.

Финансирането от 1 686 907 лв. идва от Норвежкия финансов механизъм по проект за подобряване на стандартите в затворите и арестите чрез ремонтиране на инфраструктурата.

Преди ремонта общежитието във варненското село разполагаше с 24 спални помещения и 68 обновени килии със самостоятелни санитарни възли. Спалните помещения са с нова PVC дограма, а за всеки лишен от свобода са монтирани шкафче, закачалка за дрехи и маса с табуретки. Вратата на всяка нова килия е снабдена с многофункционална брава с възможност за командване от централизирана система на етажа.

Освен преустрояването на килиите, е извършен основен ремонт на общата баня и съблекалня, както и на бръснарницата и пералното помещение. В общежитието е изградено и ново бойлерно помещение, а бани с мивки има на всеки един от трите жилищни етажа. Направен е основен ремонт на целия покрив. Изградени са стаи за групова работа и павилион за постовия надзирател, оборудван с всички необходими средства за управление по сигурността на етажа.

От днес лишените от свобода в Разделна ще се хранят в изцяло ремонтирана затворническа столова, с ново обзавеждане и подновен кухненски блок.

Проектът продължава до 30 юни 2016 г. Основната му цел е да приложи националните и европейските стандарти за осигуряване на материално-битови условия за лишените от свобода при определени инфраструктурни обекти. До 1 декември т. г. България трябва да изпълни и препоръките против изтезанията и Европейския съд по правата на човека.