Осигуриха 500 хил. лева за работата на Информационния център

Парите

11-02-2016, 16:38

Снимка:

Дарик Варна/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Експертите ще продължат да предоставят безплатно информация за еврофондовете

Община Варна спечели европейско финансиране за продължаване на дейността на Областния информационен център през новия програмен период. Работата на центъра за популязиране на възможностите за кандидатстване по еврофондовете ще се изпълнява по проект на стойност 500 000 лв., който е одобрен за финансиране от Оперативна програма "Добро управление" 2014-2020г.

ОИЦ-Варна ще продължи да предоставя безплатно информация за еврофондовете на фирми, институции, администрации, неправителствени организации и граждани от 12-те общини във Варненска област, както и да организира публични информационни събития в цялата област. Нов момент е разширяване на функциите на центъра. Експертите ще информират за възможностите за финансиране не само по оперативните програми, а и за всички останали програми, които се финансират от Европейските структурни и инвестиционни фондовете.

Офисът на Областния информационен център отвори врати през лятото на 2012 година. Той бе създаден през предходния програмен период по проект на общината с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Техническа помощ" 2007-2013г. като част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз в България.

Досега центърът е провел 128 публични събития във Варна и общините от областта и 5 общи инициативи с останалите областни информационни центрове. Статистиката за дейността на ОИЦ-Варна от началото на проекта включва над 38 000 информирани граждани, фирми, организации и институции, които са получили информация за еврофондовете на място в офиса, по време на събитие или са се информирали от групата на ОИЦ във Фейсбук.

С новия проект дейността на ОИЦ се удължава до 2018 г. вклюяително, като се планира ново финансиране след това, което да обезпечи функционирането на центъра до 2023 година.