Жертви и престъпници ще сключват сделки

Крими

12-02-2016, 08:40

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Споразуменията ще стават с медиатор само при по-леко наказуеми деяния

Жертви на престъпления и извършители да могат да се споразумяват, вместо прокуратурата да води разследване, а съдът да произнася присъди. Това предвиждат промени в Наказателно-процесуални кодекс (НПК), написани от правосъдното министерство. С новите текстове на практика се разширяват възможностите за освобождаване от наказателна отговорност. 

Споразуменията ще се одобряват от съда и няма да подлежат на обжалване пред по-горна инстанция. Разпоредбите ще се прилагат за престъпления, които се наказват с до 3 години затвор, когато са умишлени, и до 5 години при непредпазливост. В първата категория попадат например леките телесни повреди. Предвижда се споразумения да има и при кражби, унищожаване на чужди вещи и кражби на коли. За да се осъществи сделка, извършителят не трябва да е осъждан, а имуществените вреди от престъплението да са възстановени или обезпечени. Процедурата няма да се прилага при тежки телесни повреди, смърт, множество престъпления и ако извършителят е бил пиян. Задължително условие е пострадалият и престъпникът да са се споразумели с помощта на медиатор. 

Макар да предлагат въвеждане на подобен тип споразумения, от правосъдното министерство се опасяват, че с тях може и да се злоупотреби. "Не следва да се разширява прекалено приложението на медиацията, поне в началото, с оглед да не се засегнат обществените очаквания за законност", пише в мотивите към законопроекта. До споразумение ще може да се стига още преди образуване на разследване от прокуратурата, предвижда проектът. 

Адвокати по наказателни дела коментираха пред "Сега", че идеята е добра, но с нея не трябва да се злоупотребява. По този начин леко пострадалите при катастрофи например ще могат да получават обезщетения по-бързо, вместо да чакат години делото да мине през разследване и всички инстанции. Трябва да се гарантира, че извършителите няма да могат да изнудват жертвите за споразумение, обясни пред "Сега" адвокат Михаил Екимджиев. "Трябва да се предвиди възможност за отмяна на споразумението, ако се докаже, че е имало принуда", каза той. 

И в момента съществува възможността за споразумение. То обаче се сключва между прокуратурата и обвиняемия. В замяна на признаване на вина той получава по-лека присъда.