Оставиха в ареста крадеца на шоколади

Крими

12-02-2016, 16:00

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В ареста остава и 31-годишен мъж, задигнал лаптоп и таблет

Мярка за неотклонение "задържане под стража" наложи варненският Районен съд на 42-годишния А. Я., привлечен като обвиняем за извършена кражба от супермаркет. Спрямо него са предявени обвинения, че на 10 февруари т. год., от магазин в кв. "Чайка" е отнел 14 шоколада „Линдт", на стойност около 70 лева, които укрил под дрехите си и не заплатил на касовата зона. Действията му били регистрирани чрез системите за видеонаблюдение и той бил спрян на изхода от охранителите с откраднатата стока. По делото има данни за извършена два дни по-рано идентична кражба на шоколади от същата марка и същия магазин.

Съдът прие, че от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието, както и че е налице реална опасност обвиняемият да извърши друго престъпление. 42-годишният А. Я. има предходна съдимост, основно за различни посегателства срещу собствеността, като многократно е търпял налагани му наказания „лишаване от свобода" в условията на затвор. За него деянието се явява извършено при опасен рецидив.

Също най-тежката мярка за процесуална принуда съдът взе и по отношение на 31-годишния М. К., привлечен като обвиняем за домова кражба. Деянието е извършено вечерта на 6 февруари т. год., в условията на опасен рецидив. Чрез счупване и разрушаване на входна врата, от частно жилище са били отнети лаптоп и таблет, които след това са били предложени за продажба на пазар за употребявани стоки. Предвиденото в закона наказание за подобно тежко умишлено престъпление е лишаване от свобода от 3 до 15 години.

31-годишният М. К. страда от наркотична зависимост и е многократно осъждан за престъпления от общ характер. Налице е обосновано предположение за авторство на деянието. Обвиняемият не пребивава на постоянния си адрес и съдът счете, че съществува реална опасност той да извърши друго престъпление или да се укрие. 3-дневен е срокът за обжалване на наложените мерки. В случай на жалби делата са насрочени за разглеждане пред ВОС за 17 февруари от 13 часа.