Първият мач на стадион "Варна" – през 2019 г.

Грубият строеж на спортното съоръжение трябва да приключи в края на 2017 г.

Стадион "Варна" трябва да бъде напълно готов и пуснат в експлоатация в началото на 2019 г. Това стана ясно днес, когато на мястото на строежа на инспекция присигнаха председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов и група представители на местния парламент.

Грубият строеж на спортното съоръжение трябва да приключи в края на 2017 г., обясниха от фирма "Планекс", която се е заела с градежа. Вече са готови основите на съоръжението, както и две от шестте клетки на двуетажния подземен паркинг.

Върху паркинга ще бъде оформен площад, а от опорната стена в северната му част ще започва сектор Б на трибуните, който ще се издига на 16 метра над кота 0. Спортният комплекс ще включва още зали за различни спортове и две заведения за хранене.

Засега строителството се финансира със сумата, получена от продажбата на един от прилежащите терени, след решение на ОбС в средата на миналата година. "Спортен комплекс Варна" АД продаде малко под 15 декара за 20,3 милиона лева за изграждането на магазин Кауфланд. Колко над тази сума ще е нужна за цялостното завършване на спортния комплекс трябва да стане ясно на 24 февруари, когато е насрочено общо събрание на акционерите.

Община Варна, която има 35% от дяловете на дружеството, ще бъде представлявана от общинския съветник Димитър Карбов, реши Общинският съвет на последното си пленарно заседание. Тогава беше решено и Вълчо Друмев да влезе като представител на общината в Съвета на директорите в акционерното дружество. Там той ще замени Стен Лазаров, който вече е общински съветник и трябва да напусне поста.

35 милиона лева е засега прогнозната стойност на строежа, припомни Станислава Стоева, която е представител на "Химимпорт" в Съвета на директорите.