Варненец иска ратификация на конвенция срещу принудително изчезване на хора

Търси съдействие от народния представител Нели Петрова

Да бъде внесено предложение в Народното събрание за ратификация на Международна конвенция срещу принудително изчезване на хора, настоява варненецът Стефан Минчев, баща на безследно изчезнал моряк от кораба "Хера". Минчев потърси съдействие от народния представител от ПП ГЕРБ-Варна Нели Петрова по време на приемния й ден с граждани.

На 13 февруари се навършиха 12 години от един от най-трагичните инциденти в историята на българското корабоплаване. "Хера" потъна край Босфора. На борда на кораба плаваха 17 българи и двама украинци. 13 от тях са родени край морето варненци, в това число и капитанът Атанас Атанасов. Той, заедно с други 13 български мъже, е сред безследно изчезналите. Сред тях е и синът на Стефан – кадетът Мартин Минчев. След потъването на кораба бяха открити телата на едва петима от екипажа.

"От самото начало твърдим, че хората, плавали на борда на "Хера", са принудително изчезнали. Затова молбата ми е да бъде внесена ратификация за международна конвенция срещу принудително изчезване на хора", мотивира се Стефан Минчев. Народният представител Нели Петрова се ангажира да проведе разговор по темата с председателя на Комисията по външни въпроси в НС.На приемния ден на народния представител Нели Петрова бе потърсена за съдействие и от гражданин, който се оплака от нарушения, свързани с масово паркиране на необозначени в града места. Гражданинът настоя да бъдат въведени облекчения за изрядни шофьори на МПС и велосипедисти.