Родно противоминно учение събира натовски кораби

Новините

19-02-2016, 10:26

Снимка:

ВМС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

"Посейдон 2016" е насочено към усъвършенстване на нивото на подготовката на личния състав от ВМС

Българските военноморски сили ще бъдат домакин на българо-румънското противоминно учение "Посейдон 2016". Учението започва на 20 февруари и ще приключи на 27 февруари.

Планирано е и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО. Провежда се в териториалното море и прилежащата зона на Република България, в полигони, които са обявени своевременно.

"Посейдон 2016" е насочено към усъвършенстване на нивото на подготовката на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на противоминни действия в коалиционен формат.

В учението ще участват Военноморските сили на България с фрегата "Смели", рейдовите миночистачи "Капитан-лейтенант Кирил Минков" и "Капитан-лейтенант Евстати Винаров", на Румъния с миночистача AXENTE, както и корабите от състава на Втора постоянната противоминна група на НАТО (SNMCMG 2) в Средиземно море.

В групата освен българския базов миночистач "Шквал" участват: от Република Турция кораб за управление и контрол TCG C.G.HASANPASA и минен ловец TCG EDREMIT и от Кралство Испания минен ловец ESPS TAMBRE.

Щабът за контрол на учението ще се развърне в Пункт за базиране Бургас на Военноморска база – ВМС.