Разкриха убиеца на германски турист

Крими

19-02-2016, 16:19

Снимка:

komentator.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Съдебното дело срещу 42-годишния варненец ще се гледа в Германия

Разследващи полицаи и прокурори от България и Германия разкриха извършителя на жестоко убийство на германски гражданин, извършено на 4 септември 2015 г. в хотел в местността "Ален мак" край Варна. В престъплението е уличен 42-годишният варненец А.В.Ц., който е задържан в Германия, съобщиха от пресцентъра на варненската Апелативна прокуратура.

Оттам припомнят, че на 6 септември 2015 г. 48-годишният германски гражданин В. Ш. бе открит от негова сънародничка в хотелската си стая мъртъв с множество посечни наранявания по цялото тяло – над 36 удара в главата и шията и 16 удара по горните крайници. Германският гражданин е бил на почивка в България като организиран турист.

В хода на разследването беше установено, че жертвата и извършителят на престъплението са се познавали. Обвиненият за убийството варненец е работил във фирма, където работела и съпругата на убития, а от февруари 2015 година той живеел в жилището на убития и семейството му. Варненецът А. Ц. знаел за предприетата планирана почивка на германския гражданин в България и го последвал, за да го убие. Мотивите за жестокото убийство са лични.

Предварителното разследване, което беше ръководено от Окръжната прокуратура във Варна, ще бъде приключено, а материалите по него ще бъдат трансферирани във ФРГ. Съдебното дело срещу варненеца ще се гледа в Германия по немското законодателство. Разкриването на извършителя, както и задържането му стана възможно благодарение на международното сътрудничество между разследващите органи във Варна и провинция Северен Рейн Вестфалия със съдействието на Евроджъст.

Работна среща, проведена между разследващите екипи от България и Северен Рейн Вестфалия, както и направеният анализ, включително експертен, на събраните доказателства помогнаха за установяване на съпричастността на българския гражданин към извършеното тежко криминално престъпление.