Премиерът: В сряда отпускаме 5 млн. за ремонта на Аспарухов мост

Мисия Варна

19-02-2016, 23:06

Снимка:

Пресцентър на МС

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Премиерът: Европейският съюз е на кръстопът

Строителството на "Хемус" ще продължи по ново по-икономично трасе

В сряда ще бъдат отпуснати 5 млн. лева за ремонта на Аспарухов мост, каза тази вечер от Брюксел в предаването на БНТ "Панорама" министър-председателят Бойко Борисов. Реконструкцията на пътното съоръжение трябва спешно да започне, защото такава не е правена, откакто то е построено, уточни премиерът. Ремонтът ще стартира от стария мост и подхода към него, които са в най-лошо състояние, уточни в края на януари министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. За основна реконструкция на целия Аспарухов мост са нужни около 35 млн. лева, пресметнаха в АПИ. Тя ще включва укрепване на колоните му, за да отговарят те на новите изисквания за сеизмична устойчивост, както и преместване на електрическите стълбове, за да се освободи място за велоалея и пешеходна зона. "Ако приходите в бюджета се увеличават, каквото увеличение се отчита в момента благодарение на усилията на правителството и приходните агенции в областта на контрабандата, ще бъде дадена възможност за поне частична реализация на приоритетните проекти. В област Варна приоритет за нас е да започнем с ремонта на Аспарухов мост, тъй като за целия проект е необходима огромна инвестиция", заяви при последното си посещение във Варна Павлова.

В интервюто си тази вечер премиерът отново подчерта, че търговете, които под една или друга форма са били коментирани от медии и неправителствени организации, ще бъдат прехвърлени по новия закон за обществените поръчки, който гарантира максимална прозрачност. Колкото до спрените поръчки за магистрала "Хемус" Борисов прогнозира, че "с оптимизация може да се построи повече, да се препроектира и да се намери по-лесно трасе. Ние досега използвахме трасето, проектирано от правителството на Орешарски. То беше направено така, че да заобикаля зоните от Натура 2000. Това обаче много оскъпява магистралата и ние ще поемем този риск и ще препроектираме".

Ние сме си взели бележката и всяка една процедура трябва да е толкова прозрачна, както са процедурите, които правим с европейски пари, категоричен беше Бойко Борисов. Той благодари на всички, които изпращат сигнали, като заяви, че веднага изпраща проверки. “След като ми задават на мен въпроси за обществените поръчки, аз съм длъжен да намеря инструмент, който да ги върне обратно, за да няма никакво съмнение в тях, мисля, че не заслужавам упрек в това отношение”, каза премиерът. Инвеститорите са все повече в България, интересът към страната е огромен. Има намаляваме на безработицата, над 3% ръст на икономиката и над 3 млрд. лв. повече спестявания в банките, посочи като постижения Борисов.

Премиерът заяви още, че няма намерение нито да става президент, нито по своя воля да предизвиква предрочни избори. Това не е в сценария на кабинета, увери той.

"Нямам намерение да похарча 50 млн. за избори, ще ги дам на пенсионерите. Няма да бъда президент, няма да предизвиквам избори", декларира премиерът.

"Видяхте какво се случи на вота за здравната реформа. Самата опозиция не е готова за предсрочен вот. Единствената партия, която е в кондиция сега е ГЕРБ, а един вот сега само би затвърдил позициите й”, отбеляза Бойко Борисов.