Българи отменят почивките си в Гърция

Туризъм

20-02-2016, 12:15

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Хотелиери и ресторантьори по островите в шок от блокадата

Българите масово се отказват от почивката си в Гърция, чиито фермери вече седмици наред блокират границата ни. В резултат на това страдат не само превозвачите и пътуващите, но и туризмът. В отговор на действията на гръцките фермери гръцките шофьори наложиха вчера пълна блокада на браздата с комшиите, съобщава вестник "Стандарт".

След като Гърция не можа да овладее собствените си граждани, които с действията на границата с България създадоха големи трудности за зимния ни сезон, българите решиха да бойкотират почивката у съседите. Масови заявки за отмяна на резервациите за почивки в Гърция заливат родните туроператори от няколко дни. Българите са притеснени от блокадата на границата и се отказват от почивката си. Вчера българските превозвачи наложиха пълна контраблокада в отговор на действията на гръцките фермери. "Всички пунктове вече са затворени - Ивайловград, Златоград, Маказа, Капитан Петко войвода, Кулата, Илинден. Реално границата с Гърция я няма. Докато гръцките фермери не си вдигнат тракторите, няма да има вдигане на блокадата", каза Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи. Действията от двете страни на границата обаче сериозно притесняват туристите. Проверка на "Стандарт" установи, че вече над 60% от запазените места за почивка у комшиите за периода 3-6 март са освободени с отказани резервации. Хората си отказват и резервациите за Великден - 1 и 2 май, както и за 21 - 24 май. Мнозинството от нашенци са притеснени, че границата ще остане блокирана през целия туристически сезон. За да не провалят почивката си, българите предпочитат да отменят резервациите си за Гърция. Голяма част от тях се насочват към Турция, малък е интересът към Черноморието ни и планините, обясниха туроператори. Има желаещи за полети със самолет до Атина, но това излиза три пъти по-скъпо. Още повече, че мнозинството от сънародниците ни посещават Северна Гърция, предимно полуостров Халкидики и островите Тасос, Самотраки, и Лимнос. Те са много по-близо до българската граница, отколкото пътуването от гръцката столица. Не малка част от сънародниците ни пък просто решиха да бойкотират гръцкия туризъм и се самоотказват, независимо дали ще има блокада или не по границата. "Няма да ходим в Гърция и да печели техният туризъм за наша сметка", заканват се хората. Във Фейсбук антигръцки групи никнат като гъби. Призивите да не се посещават южните ни съседи изобилстват. Единствено се конкурират с доста цветисти фрази по отношение на гръцкия народ, манталитет и политика.

Междувременно вчера се появи надежда сред българските превозвачи за решаването на кризата на българо-гръцката граница. Защото най-сетне държавата реагира подобаващо на наглостта на гръцките фермери и на бездействието на гръцките власти, позволили повече от месец блокадата на граничния пункт на Кулата. "Народното събрание прие специална декларация, няколко министри удариха по масата и се изказаха остро за безпрецедентната ситуация тук. Надяваме се, че ще има преговори на ниво министри на България и Гърция. А не нашият транспортен министър Ивайло Московски да говори с гръцки зам. областен управител, а не с равен на неговия ранг от гръцка страна", коментираха българските шофьори, които четвърти ден продължават с контраблокадата на граничната бразда и не пропускат никакви превозни средства. Изключение се прави само за коли с болни хора, за тирове с опасни товари и животни, както и за катафалки. Другият начин за преминаване е пеша.

"Това обаче не важи вече за фирмите, които мъкнеха чували с материали, за да работят на ишлеме за гърците. Те не проявяват уважение към нас, не ни зачитат и решихме да спрем преминаването им. Ние бяхме толерантни с тях, но те не. Предупредихме ги за решението си", заяви Веселин Дангов от Инициативния комитет. Почти от 1000 са тировете на наша територия. Всички шофьори очакват след реакцията на управляващите да се стигне до писмено споразумение на ниво министри, което да се спазва. Защото гръцките селяни погазили договорката, постигната от министър Московски, да осигуряват коридор за тирове всеки ден от 11,00 до 16,00 часа. "Не вярваме вече на фермери, които всяка вечер си спретват запои край скарите на Промахон. Не искаме да сме зависими от тяхното настроение. Искаме пълно вдигане на блокадата от тях и никога повече да не припарват до границата и да я затварят. Вътре в Гърция да правят каквото си искат. Там винаги има алтернативни пътища, докато тук нямаме никакъв ход да продължим по пътя си. Нека и Европейският съюз даде урок на Гърция - един път завинаги гръцките фермери да разберат, че не бива да блокират границата", споделят родни превозвачи.

Два микробуса от общините Сандански и Петрич пристигнаха в петък на обяд и започнаха да превозват бедстващи шофьори в двете посоки. През нощта обаче е имало два опита за провокации, които са се разминали без физически сблъсъци и екшън. Първо грък се опитал да премине покрай живата верига с леката си кола с обяснението, че ще отиде да зареди гориво и пак ще се върне в опашката. Нашите обаче бързо охладили намерението му и елинът побързал да завие обратно. Полски тираджия също пробвал да атакува и да пробие блокадата. "Стори ни се леко неадекватен. Бързо туширахме напрежението, викнахме и линейка, за да го прегледа лекар, а полицаите му взеха проба за алкохол", обясниха нашите превозвачи. Наложило се линейката да пътува и до Промахон, където дете на българско семейство почувствало болки в зъбите. Край Кулата има по-малко от 100 леки коли. Повечето са напуснали колоната и са тръгнали през ГКПП - Златарево на границата с Македония и през ГКПП - Дойран в Гърция, за да продължат пътуването си.

Остава напълно блокиран и ГКПП - Илинден - Ексохи край Гоце Делчев. Изключение се прави за болни хора, за други спешни случаи, за опасни товари и за тирове, които возят животни. "Няма да премахнем живата верига, докато гръцките фермери не прекратят протестите си на границата и не си отидат заедно с тракторите и другата селскостопанска техника, паркирана в района. В събота започваме да спираме и пешеходците. Нека знаят, че няма да могат да минават и пеша", увериха наши шофьори.