Чакаме от Китай да инвестира в Пристанище Варна

Мисия Варна

20-02-2016, 17:11

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Правителствена делегация изпрати Пекин, за да огледа възможностите за бизнес тук

Предложения за строителството на новия варненски терминал, както и за развитие на пристанищата в Бургас и Варна, очаква българското правителство от страна на Китай, след днешното посещение на официална делегация, водена от зам.-председателя на Националната компания за развитие и реформи на Китай Нин Дзиджъ.

Около 30 представители на транспортни, морски и железопътни компании на Китай, служители на Министерството на външните работи и банката за развитие са на двудневно посещение във Варна и Бургас. Гостите, предвождани от Дзиджъ, който е с ранг на министър в Китайската република, посетиха фериботния комплекс и пристанище Варна-Запад. По-късно днес те е изслушат презентации за жп-линиите Варна-Русе и Синдел-Карнобат. Утре китайските гости ще са на Пристанище Бургас.

Делегацията от Китай е в отговор на посещението на Бойко Борисов в Пекин по инициативата "16 плюс 1" за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източа Европа.

На гостите ще бъдат представени всички проекти за развитието на транспорта в България, за които страната ни не може да получи средства по оперативна програма "Транспорт" на ЕС.

След две седмици за Техеран ще пътува българска делегация, начело с транспортния министър Ивайло Московски, където се очаква България да получи китайските предложения за развитие на транспорта през Черно море.

"Досега не са правени анализи за концесия на Пристанище Варна-Изток", уточни зам.-министърът на транспорта Антон Гинев, който посрещна гостите във Варна. "Ако постъпи предложение за концесия на порта, както и сериозна заявка за инвестиции, развитие и нови товари, то тогава такъв анализ ще бъде възложен за изготвяне", обясни той.

На пристанище Варна-Запад китайските гости веднага наобиколиха своите домакини и започнаха да разпитват за товарите, които преминават оттук, за техния обем, за мощностите, с които разполага портът, вида и възрастта на крановете, както и за капацитета и асортимента на производство на съседните химически заводи.

Кметът на Варна Иван Портних също трябваше да даде много отговори на китайските гости. Основна тема бяха висшите учебни заведения в града и квалификацията на кадрите, които те подготвят и уверенията за добре работеща администрация, която би съдействала на бъдещите инвеститори. Представени бяха и възможностите за посрещане на китайски туристи във Варна.