Гоним турски дипломат за ислямска агитация

Новините

22-02-2016, 08:17

Снимка:

в. Стандарт

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Анкара отвърна, връща ни човек от консулството в Истанбул

България е обявила за персона нон грата турското аташе от Генералното консулство в Бургас Угур Емироглу. Причината за това е, че дипломатът извършвал дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Въпреки че е аташе по социалните въпроси, той основно се е занимавал с религиозна дейност, както и с агитация. Анкара отвърна, като поиска София да изтегли представител на Генералното ни консулство в Истанбул. По информация на "Стандарт" става въпрос за българска служителка, занимаваща се с въпроси на църковните имоти. Според други източници пък е поискано да си тръгне генералният ни консул Ангел Ангелов. Външно министерство отказа да коментира информацията, че Угур Емироглу е обявен за нежелано лице. "Министерството на външните работи би желало да отбележи, че в съответствие с дипломатическата практика в подобни случаи няма да коментира тази тема нито сега, нито в бъдеще", се казва в официално изявление на ведомството на Даниел Митов.

Емироглу е обявен за персона нон грата в петък и му били дадени 72 часа да напусне страната ни. В изпратената протестна нота от наша страна се посочват изцяло религиозни, а не политически причини. Според източници на "Стандарт" турското аташе работел по подготовката на Мюсюлманската конференция, която през януари преизбра Мустафа Хаджи за главен мюфтия. Преди да бъде изпратен в България Емироглу е бил имам в голям турски град. Според дипломати, цитирани от агенция "Фокус", намесата на Емироглу в дейността на мюсюлманското вероизповедание в България е напълно несъвместима с дипломатическия му статут. Той редовно обикалял населените места със смесено население от Бургас до Русе. Дори имал квартира в Шумен, където често посещавал "Томбул джамия". Във въпросната квартира поучавал местните имами как правилно да отслужват молитвите. Запознати го описват като изключително груб и арогантен човек. Той попаднал във фокуса на внимание на българските служби още преди известно време, казаха източници на "Стандарт".

След събитията от декември, когато Лютви Местан бе изключен от ДПС, Емироглу започнал да оказва натиск върху функционери на движението и председатели на общински съвети да подкрепят отцепника. Сайтът 24rodopi.com твърди, че турският дипломат е бил заедно с Местан на честванията в Могиляне и Момчилград на 26 декември. От Консулството на Турция в Бургас днес не потвърдиха информацията за отзоваването на Угур Емироглу. "Не мога да коментирам информация, която съм узнал от медиите. Официален документ не съм видял. Днес не съм на работа и нито мога да потвърдя, нито да отрека дали има такова нещо", лаконично коментира секретарят на консулството Гюнай Кая. Угур Емироглу е роден през 1973 г. Завършил е университет през 1990 година. От 1997 г. е служил като имам в различни градове на Турция - Бурса, Трабзон, Дюнихане. Бил е служител в Дианет. След това работи като имам в Страсбург, Франция. След връщането си в Турция е работил като мюфтия в кв. "Орханли" в Бурса до 2015 г., когато е изпратен на работа в консулството в Бургас.

Депутат пита Митов за Емироглу през януари

Името на Угур Емироглу влезе в публичното пространство след парламентарно питане на депутата от БСП Димитър Дъбов в средата на януари.аДъбов е поставил въпроси на външния министър Даниел Митов: "Информирано ли е МВнР и лично Вие за това, че този турски дипломат извършва дейност, различна от тази, за която има разрешение? С каква продължителност е мандатът на Угур Емироглу? Какви мерки ще предприеме ръководеното от вас министерство към този и към други турски дипломати, които превишават агремана си?".

В питането си соцдепутатът казва: "В съответствие с получения агреман Угур Емироглу е аташе по социалните и административни въпроси към генералното консулство на Турция в град Бургас. От граждани на няколко области в консулския район - Търговищка, Силистренска, Шуменска, Бургаска и др. става ясно, че той извършва дейност, различна от тази, за която има дадено съгласие. Преди да дойде в България Угур Емироглу е работил като главен мюфтия на мюфтийството в квартал "Орханели" в град Бурса, Турция", пише още в мотивите си за питането до Външно Дъбов.

"Въпросното лице се явява пряк ръководител на служителите (мюфтиите), които са на щат и получават заплати от Дирекцията по религиозните въпроси на Република Турция. Основното в нея е налагане идеологията на исляма, проповядвана в Турция -аналагане на религиозни обичаи и ценности, които не са характерни за българските турци, организира провеждането на шестмесечни религиозни курсове, пряко финансирани от Турция, а съвсем наскоро направи опит за въздействие върху активистите на една партия във връзка с промени в нейното ръководство", се казва в парламентарното питане на депутата от БСП. Вера Димитър Дъбов коментира лаконично информацията, че Емироглу е обявен за персона нон грата. "Смятам, че компетентните органи са взели бързо и точно решение, което защитава националните интереси", каза Дъбов.