Шломо Минц във Варна след серия концерти с "Цигулките на надеждата"

Варна Лайф

23-02-2016, 14:54

Снимка:

"Капитал"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Посрещаме световния виртуоз в морската столица на 31 март

Световният цигулков виртуоз Шломо Минц ще е солист и диригент на звездния концерт от програмата на Европейския музикален фестивал Варна 2016 на 31.03. В Зала 1 на Фестивалния и конгресен център той ще излезе като солист и диригент след серия изключително успешни концерти под името "Цигулки на надеждата" ("Violins of Hope").

Проектът събира инструменти със затрогваща история – това са цигулки, на които преди и по време на Холокоста са свирили еврейски музиканти. Идеята за издирването и реставрирането на тези инструменти е на лютиера от Тел Авив Амнон Вайнщайн, който връща към живот замлъкналите им от десетилетия струни. Всички роднини на лютиера, останали в Източна Европа, са загинали в лагерите на смъртта и за него да възстанови гласа на цигулките се превръща в кауза на живота. От 80-те години на ХХ век досега проектът връща към сцената десетки инструменти. Замлъкналите прашни цигулки, белязани със звездата на Давид, биват възкресени и с тях духът на убитите еврейски музиканти е прероден за нов живот.
Изложби, концерти, конференции и образователни програми за проучване историята на музиката и изкуството по време на Холокоста са част от този проект, който разпространява посланието на надежда и мир.

Шломо Минц се включва с отдаденост в проекта "Цигулки на надеждата" и обикаля света с вълнуващи концерти, на които свири с тези инструменти, заредени с история. До този момент виртуозът е концертирал с Цигулките на надеждата в Париж - Франция, Йерусалим - Израел, септември 2008, Сион - Швейцария, септември 2010, Мадрид - Испания, януари 2011, Шарлот - САЩ, април 2012, Монте Карло - Монако, май 2013, Рим - Италия, януари 2014, Кливланд - САЩ, през есента на 2015. Преди броени дни - през февруари, Шломо Минц свири на поредната Цигулка на надеждата в Мексико, столицата на Мексико.

Във Варна очакваме световния музикант с много силен концерт с програма от произведения на Й. С. Бах, П. И. Чайковски и Б. Бритън. Концертът на Шломо Минц във Варна се провежда със специалната подкрепа на Grand Mall. Европейският музикален фестивал Варна 2016 се организира от Фондация ЛИК, Агенция Елит Мюзик и Кантус Фирмус и се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна и с любезното съдействие на Topola Skies, Grand Mall и фирмите Комфорт, Акватек, хотел Аква, Солвей соди, Логос, Филбо, МЦ Надежда, Планекс, хотел Модус, радио N Joy, Радио Варна, moreto.net.

Билетите за концерта на 31.03. в Зала 1 на ФКЦ са от 15 до 30 лв. Ограничен брой – само 50 пропуска – са VIP места от 40 лв. Билетите могат да се закупят от Билетния център на ФКЦ.