Задължително сменяме тръбите за парно

Животът

24-02-2016, 08:00

Снимка:

"Труд"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Средната цена за всеки апартамент е 377 лева с ДДС

Клиентите на топлофикациите в страната, които са с вертикални тръби, ще трябва задължително да ги направят хоризонтални. Това предвижда проект за промяна на Закона за енергетиката, който беше представен вчера на среща на националния омбудсман Мая Манолова с енергийния министър Теменужка Петкова и шефа на енергийната комисия към парламента Делян Добрев.

От енергийното министерство предлагат парите за трансформацията да бъдат осигурени от националната кампания за саниране, която разполага с бюджет 1 млрд. лева. Те няма да са достатъчни за всички сгради, но ще могат да бъдат приложени в сградите, които предстои да бъдат санирани по програмата. С нея ще се финансират всички дейности по прекарване на тръбите без вътрешните ремонти в самите апартаменти.

В началото на февруари подобен пилотен проект обяви топлофикацията на ЕВН в Пловдив. В края на лятото за 15 работни дни е била сменена топлопреносната система в 7-етажен блок с по 4 апартамента на етаж. Средната цена за всеки апартамент е 377 лева с ДДС. Разходите по преустройство вътре в апартамента пък са излизали между 600 и 800 лева - те няма да се покриват и от програмата за саниране.

В новите общи условия на топлофикациите ще бъде заложено и отпадане на таксите за юрисконсулти, които се начисляват на осъдени от дружеството клиенти. Според данни на омбудсмана заради подобни такси сметките на хората са нараствали от 100 лева до 800 и до над 1000 лева. От "Топлофикация София" признаха, че платените такси не са отивали за самите юрисконсулти, защото не са наемали външни хора, а за дружеството.

Предстои да бъде създадена работна група за решаване на проблемите с парното, в която ще влизат представители на енергийното министерство, омбудсманът, Комисията за енергийно и водно регулиране и експерти. Според Манолова един от най-належащите проблеми пред топлофикациите е т.нар. такса за сградна инсталация, по чието съществуване трябва да се произнесе Върховният административен съд. Според предложение на енергийното министерство тя пък трябва да бъде до 30% от сметката за парно, не и по-голяма.