Министър Кралев: Финансираме развитието на женски бокс

Стартирахме програма за женския бокс и кандидатстваме за домакинство на световно през 2018 г.

Министерството на младежта и спорта и Българската федерация по бокс стартират специална програма за развитие на женския бокс. Това обяви министър Красен Кралев при откриването на 67-ото издание на турнира за Купа „Странджа”. Той допълни, че страната ни кандидатства за домакинство на Световно първенство при дамите през 2018 г.

„Благодаря на всички състезатели и съдии, които направиха така, че да счупим рекордите на най-стария боксов турнир в Европа и с близо 300 участници от 41 страни това да е най-силното издание в 67-годишната му история. Боксът е специален спорт за България, който ни е носил много радост. Наред с легендите при мъжете вече имаме такива и при жените - като световната шампионка Станимира Петрова. Именно заради това, съвместно с федерацията, стартирахме 5-годишна програма за развитие на женския бокс и се надявам да повторим успехите, които сме имали при мъжете”, заяви Кралев.

Спортният министър подчерта, че през тази година страната ни ще бъде домакин на Олимпийската квалификация във версиите APB и WSB, както и на Европейско първенство за жени.

„Искам да потвърдя категорично нашето решение да издигнем кандидатурата на България и за домакинство на световното първенство за жени през 2018 г.”, обяви Кралев. 

Той пожела успех на новия старши треньор на мъжкия ни национален отбор Хоел Еухенио Солер Арате, за когото това е официален дебют начело на тима и изрази надежда, че най-добре представилите се състезатели от „Странджата” ще се срещнат и на Олимпийските игри в Рио де Жанейро.