Показват вещи и оръжия на български революционери във Варна

Животът

24-02-2016, 12:07

Снимка:

opoznai.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Шествия, изложби, спортни прояви, концерт и заря за 3-ти март

С изложба "Сабите на войводите" започват честванията на Националния празник – 3-ти март във Варна. Експозицията ще бъде открита утре, 25 февруари от 16 часа в Музея на възраждането, а посетителите ще могат да видят лични вещи и оръжие на Георги Сава Раковски, Филип Тотю, Панайот Хитов, Стефан Караджа и Хаджи Димитър. Експонатите са подбрани от фондовете на Регионалните исторически музеи във Велико Търново, Русе и Варна.

60-та Гребно-ветроходна регата "Трети март" започва навръх националния празник. Състезанието ще продължи до 6 март. На 3 март ще се проведе и 53-та лекоатлетическа щафетна обиколка на Радио Варна.

Празнината програма за 3 март започва в 9 часа с молебен за България в Катедралния храм "Свето Успение Богородично", след което на площада "Св. Св. Кирил и Методий" ще бъде тържествено издигнат националният флаг. Следва шествие до паметника на Граф Игнатиев, пред който ще бъдат поднесени венци. Оттам шествието продължава до Мемориалния паметник на украинските воини в Морската градина, където ще бъдат положени венци. С поклонение и полагане на венци с ритуален ритуал продължва честването пред Паметника на руските воини. В 13:30 часа започва тържеството по случай 138-годишнината от освобождението на България пред Парка с Мемориал на руските воини освободители в кв. "Владиславово".

Лауреатите от общинския конкурс за изпълнение на художествено слово и художествена фотография "Моята България" ще бъдат наградени във Фестивалния и конгресен център, където ще бъде подредена и изложба "Българските архитектурни паметници в макети", а лауреатите от националния ученически конкурс ще получат награди.

В 18 часа във ФКЦ започва празничният концерт, в който ще се включат Фолклорният ансамбъл при академичния танцов театър на Варненския свободен университет, балетният състав за съвременна хореография "Арт денс", представителният танцов ансамбъл при Хуманитарната гимназия и художествени формации към Общинския детски комплекс. През целия ден децата ще могат да се забавляват в Детския кът в Морската градина. Кулминацията на тържествата ще бъде празнична заря-проверка, която запчова половин час по-късно.

Пълната програма за честванията за 3-ти март можете да видите тук.