Руските части вече започнаха да се изтеглят от Сирия

Свят

15-03-2016, 12:42

Снимка:

banker.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Днес в Москва пристигат външният министър на Египет Самех Шукри и кралят на Мароко Мохамед Шести, а утре-президентът на Израел.

Военнослужещите от базата Хмеймим в северозападна Сирия са започнали да товарят оборудване на транспортни самолети в изпълнение на заповедта за изтегляне, съобщи БНР като се позова на руското министерство на отбраната. Техническият персонал е започнал подготовката на самолетите за дълъг полет, се казва в съобщението.
Личният състав на базата в Хмеймим започна да товари част от техническото осигуряване и по първоначални оценки на експерти близо 60 тона са подготвени за изтегляне от Сирия. Сред подготвените за прибиране в Русия са и първите щурмови самолети, както бомбардировачите и многоцелевите СУ 34. Самолетите от базата в Сирия на път за Русия ще трябва да прелетят 5000 км, по време на което ще извършат кацания за зареждане с гориво и техническа поддръжка. Маршрутът, по който ще бъде извършено прибирането от Сирия в Русия, не се съобщава.  
Макар и по-голямата част от руските военни експерти да подкрепят хода на президента Путин, свързан с изтеглянето от Сирия, има и малобройни критици, които смятат, че прекратяването на руското военно участие напомня на края на съветското участие в Афганистан от 1989 година.  Според тях нито една стратегическа цел не е изпълнена. Не е унищожена ИДИЛ, а терористите в Сирия продължават да държат позициите си в Палмира и Рака. Близките до Кремъл пък акцентират върху думите на Владимир Путин, че подсигуряването на двете руски бази в Сирия по въздух, море и суша означава, че Русия остава активна в сирийските процеси и при необходимост може бързо да се завърне в близкоизточната държава.  
Решението, което влиза в сила днес, стана факт след среща в Кремъл между президента Владимир Путин и министрите на отбраната и външните работи Сергей Шойгу и Сергей Лавров. След като се запозна с представен от министрите анализ на руското военно и дипломатическо участие в кризата в близкоизточната държава, президентът обяви решението си за прекратяване на участието на руските военни части в Сирия. Путин обяви, че поставената преди половин година задача пред руското министерство на отбраната и въоръжените сили на страната в Сирия е изпълнена и даде заповед:  
Смятам, че задачите, поставени пред Министерството на отбраната и въоръжените сили, като цяло са изпълнени, затова нареждам на министъра да започне изтеглянето на основната част от военния контингент от Сирия.
Руският президент Владимир Путин заяви, че руската морска база в Тартус и военно-въздушната в Хмеймим остават да действат, по думите му, "в предишния обем". Те трябва да бъдат защитени надлежно от море, суша и въздух. Президентът Путин обяви, че решението ще бъде добър сигнал за всички участници в конфликта в Сирия и ще повиши нивото на доверие в политическия процес по спазването на започналото примирие.
Сирия и Русия се споразумяха да намалят присъствието на руската авиация в Сирия, която помогна на сирийската армия да постигне военни успехи, предаде Ройтерс, като цитира изявление на президента Башар ал Асад. Той е разговарял по телефона с руския президент Владимир Путин и двамата са подкрепили продължаването на примирието, съобразно ситуацията на терен. Русия е обещала също така да продължи да подкрепя Сирия в борбата ѝ срещу тероризма, се посочва в изявлението.
Асад е изразил и надежда, че провеждащите се в момента в Женева преговори за мир ще доведат до конкретни резултати. Сирийската опозиция приветства решението на Русия и го определи като основен елемент за оказване на натиск върху режима в Дамаск.
Според Висшия преговорен комитет, обединяващ сирийски бунтовнически и опозиционни групи, нещата ще се променят значително като резултат от изтеглянето.
Руският президент е информирал за предстоящото изтегляне американския си колега Барак Обама.
Двамата президенти са се изказали за активизиране на процеса за намиране на политическо решение на конфликта. Обама е приветствал намаляването на насилието след спирането на военните действия в Сирия, но е подчертал, че продължаващите офанзивни действия на сирийските правителствени сили крият опасността да подкопаят усилията за постигане на мир. В съобщението на Белия дом се посочва още, че американският президент е отбелязал известния напредък в хуманитарното подпомагане в Сирия и е подчертал нуждата от осигуряването на безпрепятствен достъп за хуманитарната помощ.
Във вторник и сряда Русия ще бъде в центъра на сериозна дипломатическа офанзива, защото в Москва пристигат представителите на две водещи арабски държави – външният министър на Египет Самех Шукри и кралят на Мароко Мохамед Шести. В сряда страната ще посети и президентът на Израел. От понеделник в Москва е и министърът на външните работи на Тунис Хмайс Жинауи, който със своя руски домакин Сергей Лавров обсъди положението в Близкия изток, обстановката в Либия и борбата с тероризма в страните от Магреб и засилването на дейността в тях на ИДИЛ. Според запознати тези посещения в Москва показват нарастващото външнополитическо влияние на Русия в Близкия изток и Северна Африка.