Маратонът във Варна с благотворителна кампания

В зоната на старт-финала ще има пункт за даряване на кръв

Трасето на маратона във Варна стана третото в България, което получи лиценз. Другите две са тези в София и Плевен.

С варненския маратон, който ще се проведе в неделя, ще се постави началото на състезанията от новата верига, чието мото е "Бягането - начин на живот". Другите две са на 25 юни в Стара Загора и на 9 октомври в София, като маратонът в столицата ще е валиден и за Балканско първенство.

Организаторите във Варна обявиха и благотворителна кампания. В зоната на старт-финала ще има пункт за даряване на кръв, като целта е да се подпомогне регионалния кръвен център.

Надпреварата във Варна започва в 9.30 ч. от площад "Независимост" до Операта, а дистанциите са 2 км, 8.4 км, 16.8 км и класическото разстояние от 42.195 км. Пълното трасе включва пет обиколки по 8.4 км и преминава през пешеходната зона покрай Фестивалния и конгресен център и навлиза в Морската градина. За участие са се записали хора от 15 страни. Сред тях са и професионални атлети от най-силните нации в бяганията - Кения, Мароко, Италия, Русия и др.

Маратонът във Варна съвпада със световния ден на предизвикателството. Успоредно със състезанието ще се проведат спортни занимания и демонстрации.

"Целта ни е не само да поканим във Варна елитни бегачи от цял свят, но и маратонът тук да стане традиционен, част от международния календар на леката атлетика. Това е начин и да помогнем за стимулиране на масовия спорт", каза спортният министър Красен Кралев.

Спортното министерство отпусна 200 хил. лева за трите маратона от новата верига, като за всеки от тях наградният фонд е 50 хил. лева.

Извън веригата обаче остана Маратонът на приятелството в Плевен, организиран от клуб "Бегач". Тази есен той ще се проведе за трети път, като събитието ще е домакин на националното първенство по полумаратон.

Дистанциите в него са класически маратон, полумаратон (21.1 км), щафета от двама души по 10.1 км и 3 км масов крос.

Традиционно организаторите обявиха и дарителска кауза. Тази година целта е да се съберат средства за построяване на фитнес площадка на открито, която да бъде изградена на тревната площ до баскетболно игрище зад бившето кино "Освобождение".