Би Би Си ще екранизира още седем книги на Агата Кристи

Доволни от последните резултати, телевизията започва новите проекти веднага

Британската телевизия "Би Би Си" е поръчала телеадаптация на седем произведения на прочутата Агата Кристи, съобщава Variety. Те ще излязат на малък екран през следващите четири години най-вероятно във формат мини-серии.

Първият ще бъде адаптацията на романа "Изпитание за невинните." Приживе Кристи признава, че това е една от любимите й творби. Кои други книги ще са в основата за останалата част от проектите все още се обмисля. Запознати смятат, че продуцентите са се спрели на "Смъртта идва като завършек" и "Азбучните убийства".

Причината за това решение на телевизията е успеха на ТВ версия на романа "И никой не остана" както в Западна Европа и Съединените щати наричат криминалето на Кристи "Десет малки негърчета". Минисериалът излезе по "Би Би Си" през декември миналата година.

От книгите на Кристи тази година се заинтересуваха и в Холивуд. Актьорът и режисьор Бен Афлек снима разказът на писателката "Свидетел на обвинението" и играе главната роля във филма.

Детективските романи на Агата Кристи стават популярни почти веднага след издаването им през 1920 година. През целия си живот (1890-1976), авторката е създадала над 80 романа и сборници с разкази и 19 пиеси, които са преведени на повече от 70 езика по света.

Според запознати, по разпространение творбите й отстъпват само на Библията и произведенията на Шекспир. През септември 2015 г. романа "Десет малки негърчета" бе обявен за най-добрия роман на Агата Кристи след като читатели гласуваха в световен мащаб.