Очни операции „2 в 1“ показаха на конгрес в Пловдив

Глаукомата е огромен бич за обществото, защото слепотата е необратима, а лекарите се борят да запазят зрението, което е останало

Очна операция „2  в 1“, бе демонстрирана на XV симпозиум на Българското глаукомно дружество, който се проведе този уикенд в Пловдив. Дружеството показа най-богатата си научна програма до момента – 5 операции на живо, от различни операционни и с различни хирурзи. Всички те се извършваха в реално време и се излъчваха по видеовръзка в залата на конгреса.

Участниците успяха да проследят хирургична процедура, която едновременно решава два проблема на пациента – катаракта и глаукома. По метода „2 в 1“ бе опериран 72-годишен мъж, който 3-4 години се лекува от глаукома, но не успява да контролира добре вътреочното налягане, макар че приема няколко различни медикамента. Има и допълнителни проблеми от съдов характер и прекаран инфаркт. Дошъл е в клиниката за операция на катаракта (перде), но лекарят преценя, че може да му спести втора операция впоследствие, като едновременно премахне пердето и постави в окото имплант, който ще контролира глаукомата.

Така след една процедура, която трае няколко минути, пациентът получава едновременно два вътреочни импланта – изкуствена леща за пердето и т.нар. антиглаукомен дренажен шънт ExPress. Това е метална тръбичка, която позволява на вътреочната течност да се оттича и осигурява постоянно вътреочно налягане.

Най-важното, което един глаукомно болен трябва да прави, е да поддържа очното налягане в норма. Това се прави по няколко начина – с медикаменти (капки) или хирургично. Неслучайно цял ден от симпозиума бе посветен на глаукомната хирургия, защото ролята й става все по-сериозна.

Сравнително проучване на различни видове антиглаукомни операции, проведено в Катедрата по очни болести на Медицински университет – Пловдив показва, че имплантите играят все по-голяма роля при контрола на глаукомата. Проучването бе представено от проф. д-р Мариета Конарева-Костянева, която отскоро е и председател на Българското глаукомно дружество. Антиглаукомните операции с дренажни шънтове се съпровождат с много по-малко интра и постоперативни усложнения и имат дългосрочни резултати по отношение на поддържане на вътреочното налягане, констатира изследването на офталмолозите от МУ Пловдив.

По данни на СЗО между 2 и 4% от хората в света страдат от глаукома. В България  болните от глаукома, които се водят на отчет,  са 78 487 – това е много по-малко от 2% от населението. Две трети от глаукомно болните са жени, а 80% от хората са над 60 г. За Област Пловдив данните сочат, че 7637 са диспансеризираните болни с глаукома. Което е само 1,13% от населението, т.е. още 8000 души от региона не знаят, че имат  глаукома и има риск за тяхното зрение.

Глаукомата е огромен бич за обществото, защото слепотата е необратима, а лекарите се борят да запазят зрението, което е останало. Проучване, направено тази година, показва, че социалната тежест на това заболяване е близо до това на депресията, а при голяма част от глаукомно болните и двете заболявания вървят заедно. Затова научната общност заедно с пациентските организации се борят глаукомата да получава повече внимание от страна на здравната ни система – и като повече прегледи, и като реимбурсация на антиглаукомни медикаменти.