Харизанов: Въпреки критиките, голямата рамка на управлението е позитивна

Георги Харизанов и Татяна Буруджиева с равносметка за първите 100 дни на кабинета

Валери Симеонов изземва функциите на вътрешния министър. Това каза по темата с проверките по моретата Татяна Буруджиева. "При него това е системно действие, той така разбира действието в политиката, доколкото мога да съдя от публичните резултати от негови стъпки и поведение. Мисля, че големият проблем е какво е виждането на Министерския съвет, защото това е един вицепремиер, значи човек, който би трябвало да ни предложи стратегическо виждане и то да бъде реализирано чрез политики, законодателни инициативи", каза още тя.

Според Харизанов случващото се е много притеснително и изключително опасно. „Отивате някъде, без да има такива наредби и закони, казвате на някого да спре музиката с полицейско разпореждане. Това е изключително опасно, защото утре сутринта някой може да дойде в телевизията и да каже да спрете да водите предаването. Ако има нарушаване на административни правила, на наредбата на Несебър за шума и т. н., нека им съставят административни актове, но с полицейско разпореждане е много опасен прецедент“, каза той.

Харизанов обаче добави, че макар действията на Симеонов да не е много в синхрон със заявеното в началото на правителството, те не влизат и в кой знае какво противоречие. „В крайна сметка, въпреки соловите акции, резултатите в момента говорят сами за себе си. Мисля, че въпреки всички критики, които могат да се кажат за отделни личности и представители на това управление, голямата рамка е позитивна“, добави той.

"В България има безработица, но тя не е от порядък, че да притеснява. По-големият проблем е бедността, защото работещите бедни се увеличават. И че нямаме реална регистрация на безработните. Големият проблем са дългосрочно безработните, има цели социални групи, включително етнически, които се не работят", каза Буруджиева.

Харизанов посочи, че те са фалшиво безработни.

"Реакцията по този случая с "Калиакра" нямаше как да е кой знае колко по-различна, беше въпрос на време кога точно ще се случи. Факт е, че това е част от наследството, както и е факт, че осветляването на това наследство и привеждането в действие на заповедта на министъра не можеше да мине без поне този минимум от сътресения. Въпросът е накъде ще се върви от тук нататък и дали всички останали бомби, които цъкат, ще бъдат обезвредени, без това да навреди на интересите на малкия бизнес и местните собственици", каза Харизанов.

"Превръщането на НДК и Мирослав Боршош в едва ли не емблема на председателството е страшна грешка", на мнение е Буруджиева.

"Покрай скандала нямаше как да е по друг начин, но когато наближи председателството, ще се видят конкретните параметри – ще направим повече събития от Естония и Малта, ще сме домакини на повече срещи на високо равнище", контрира Харизанов.

"Това безспорно е неприятен случай, но е важно как се реагира на него. Имаше много опити на хора да станат местни авторитети на гърба на ГЕРБ, важно е как се реагира на тези случаи и липсата на реакции в конкурентните на ГЕРБ партии в такива случаи води до изборните резултати", каза политологът Харизанов по темата със Суджукгейт.

Буруджиева отчете, че по учителските заплати и административната тромавост се работи.