ЕС към Унгария: Европейската солидарност за мигрантската криза е двупосочен процес

Ако Унгария иска сега допълнителна помощ, Комисията е готова бързо да разгледа такава молба

Европейската комисия заяви, че е готова да обсъди  молба на Будапеща да помогне за финансиране на защитата на унгарските граници. Комисията обаче припомни на Унгария, че европейската солидарност за решаване на мигрантската криза "не се сервира ала карт" -  по избор на клиента, съобщи АФП.
Унгария вчера съобщи, че е поискала Брюксел да й компенсира половината от 800-те милиона евро, които твърди, че е похарчила за охрана на външните граници на ЕС, включително чрез изграждане на ограда по границата. Унгарското правителство смята, че това е въпрос на "европейска солидарност", каквато ЕС трябва "да демонстрира на практика", и изтъква, че други страни са получили финансова помощ.
Помолена от АФП за коментар, ЕК отговори, че Унгария вече е получила европейска помощ за границите си в контекста на мигрантската криза.
"Ако Унгария иска сега допълнителна помощ, Комисията е готова бързо да разгледа такава молба", заяви говорителка на ЕК. Комисията е готова "да окаже подходящо съдействие, ако ситуацията го изисква, за да подкрепи управлението на външните граници на ЕС, спазвайки европейското право", добави тя.
Но "не бива да забравяме, че солидарността е двупосочна улица", "не се сервира ала карт", продължи тя.
От две години насам Унгария открито се противопоставя на европейската политика по миграцията и отказва да прилага европейския план за разпределяне на кандидати за убежище, пристигащи в Италия и Гърция, приет през 2015 г., за да облекчи бремето на тези страни, които първи посрещат мигрантските потоци.