Евродепутатът Андрей Ковачев поиска приемане на България в Шенген

Българският евродепутат заяви, че връщането на незаконно пребиваващите и влезли в ЕС мигранти е приоритет

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев призова приемането на България в Шенгенското пространство да бъде поставено на дневния ред на срещата на върха на държавните и правителствените ръководители през октомври.  Това се случи по време на пленарен дебат в Страсбург, на който Ковачев бе ръководител на българската делегация от ЕНП. В своето изказване евродепутатът се обърна към първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и към естонското председателство на Съвета с призив за повече общ ангажимент в сферата на отбраната и ефективна външна политика. Той се спря и на останалите важни теми от дневния ред на предстоящото заседание на Европейския съвет - дигитализацията и мерките за овладяване на незаконните миграционни потоци.  
„Цифровите технологии са бъдещето, ако искаме на нашия континент да имаме конкурентоспособна европейска икономика и тя трябва да гарантира по-добро и вярно съдържание, киберсигурност и защита на личните данни, както и голямата тема за електронното здравеопазване. Когато обаче Съветът обръща внимание на темата за миграцията, нека да спре с приказките - трябват действия!“, подчерта Ковачев.  
Българският евродепутат заяви, че връщането на незаконно пребиваващите и влезли в ЕС мигранти е приоритет. Според него голяма част от европейските граждани имат усещането, че Европейският съюз е неефективен и Съветът е призван да промени това.
„Моят призив е за по-малко приказки и реални действия за повече сигурност“, заяви Ковачев.