ДПС предлагат санкции, ако медиите не декларират собствеността си

Политика

11-07-2018, 13:45

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

ДПС внасят допълнителни промени в Закона за задължителното депозиране на печатните и други издания или по-известен като Закона за медиите. От партията предлагат Министерство на културата да налага санкции в случаите на отказ на деклариране на собствеността на медии. Това обявиха на брифинг в парламента депутатите Велислава Кръстева и Хамид Хамид.

Другото предрожение на Движението за права и свободи е комисията по медии да организира дискусия между депутати и журналисти.

„С тези предложения ние сме вменили на Министерство на културата задължението и правото да налага санкции в случаи на неизпълнение на закона по отношение на декларирането на собствеността“, обясни Кръстева.

„Текстовете не третират журналисти, затова не приемам в публичното пространство да се въртят отворени писма, че законът е насочен срещу журналисти и че посяга на свободата на словото. Не приемам такива обвинения, защото законът касае деклариране на обстоятелства от собственици на медии. Важен въпросът кой се опитва да измести темата към журналистите и свободата на словото и кой собственик на медии кара журналистите да пишат писма. Кой има интерес да остане в сивата икономика и в сивото пространство. Кои собственици на медии желаят темата да бъде изнесена към свободата на словото. Със сигурност това не са депутатите от ДПС“, категоричен беше Хамид Хамид.