Остава месец до евроизборите – днес започва предизборната кампания

Във вота участват 13 партии, 8 коалиции и шестима независими кандидати

Точно един месец преди изборите за Европейски парламент – както е по закон, стартира предизборната кампания. Кандидатите за Брюксел разполагат с точно 30 дни за агитация. Срокът изтича в 00:00 часа сутринта на 25 май, когато е денят за размисъл.

13 партии, 8 коалиции и шестима независими кандидати участват на евровота. Те имат право да агитират единствено на български език.

По време на предизборната кампания кандидатите, партиите, коалициите и инициативните комитети могат да изготвят и разпространяват плакати, обръщения и други агитационни материали. На всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава.

ГЕРБ и СДС се явяват обединени на евроизборите. Водач на листата е Мария Габриел, а СДС имат избираемо място в лицето на Александър Йорданов.

В кандидатската листа на коалиция „БСП за България“ водач е Елена Йончева, а на ДПС – лидерът на партията Мустафа Карадайъ, следван от Делян Пеевски.

Патриотите отиват разединени на избори. Водач на листата на ВМРО е Ангел Джамбазки. Валери Симеонов е начело на кандидатите от НФСБ, а партия „Атака” е с водач на листата Георги Димов.

В кандидатската листа на „Воля“ водач е Веселин Марешки.

Ето и останалите водачи на листи:

„Демократична България – Обединение“ – Радан Кънев

„Движение Презареди България“ –  Димитър Байрактаров

„Коалиция за България“ –  проф. Боян Дуранкев

В кандидатската листа на коалиция „Възход” – Емил Мечикян

„Възраждане“ – Цончо Ганев

Движение „Заедно“ – Александър Томов

„Партия на Зелените“ –  Владимир Николов

Сред независимите, които ще водят кампания за ЕП, има две дами, които са зад решетките – осъдената заради рекорден подкуп Десислава Иванчева и Евгения Банева.

Останалите независими са синдикалистката Ваня Григорова, бившият военен министър от Реформаторския блок Николай Ненчев, Бранислава Атанасова и Минчо Куминев.