Как спазва карантина заради коронавируса един варненец в Чехия

Варна Лайф

24-04-2020, 20:21

Автор:

Полина Петрова

Всичко от Автора

За хората на изкуството времето на социална изолация е изключително трудно, споделя Даниел, който се занимава с музика и фотография

Даниел Енчев е роден във Варна, но живее в Чехия вече 7-8 години. Занимава се с музика и фотография. Свири на китара, композира. “С проекта “Абсент” имаме записани авторски песни, някои от които са вече част от архива на БНР, и се излъчват периодично в националния ефир (песните “Въздух”, “Замък от Лед”, “Черно”, “Независим” – песен написана на един дъх специални за конкурс на Община Варна в рамките на анти-дрога кампания през 2004). В Чехия съм живял в няколко града в различни части на страната и съм участвал в няколко мултинационални музикални групи и проекти за авторска музика, в различни стилове (rock, post grunge, alternative, hip hop). По настоящем композирам и свиря в групата от Прага – Velky Spatny, заедно с двама чехи и руснак. Имаме активна концертна дейност”, разказва Даниел.

Фотографията е негова страст от 2010 година. “Започнах с проекта Absenth photography, който бе визуално допълнение към музикалните проекти, които правехме. Той се разви чудесно и продължава да съществува”, споделя Даниел.

Щастлив е, че получава позитивна обратна връзка от хората, докоснали се до неговото изкуство – както музикално, така и визуално. Участвал е в няколко международни конкурса, а през 2016-а е приет в Чешката асоциация на професионалните фотографи. Сътрудничи си ползотворно с Културния Институт в Прага, и Посолството на България в Чехия, като отразява организирани от тях събития.
“За мен е истинско богатство, че имам възможността да се включа активно във фотографската общност в Чехия, в няколко различни града, и да заслужа уважението на колегите. Чехите не са много отворени към чужденците и затова толкова ценя тяхното признание за моето изкуство”, казва още Даниел.

Как се справя със социалната изолация във връзка с пандемията от коронавирус, какви са мерките в Чехия и очаква ли се скоро отпадането на някои от тях, разказа Даниел в специално интервю за Varnautre.bg.

 

– Дидо, каква е актуалната ситуация в Чехия във връзка с коронавируса, какво показва статистиката?

– Към 20.04.2020 потвърдените случаи са 6 914, като 154 са новите случаи от 20.04.2020. Направените тестове през този ден са 6 494. 178 619 са всички направени тестове до момента.

– Как работят, учат и се придвижват в условията на пандемия чехите?

– Университетите и училищата са затворени от началото на епидемията и въвеждането на извънредното положение в страната. Детските градини обслужват само децата на служителите на реда, както и на здравните и социалните работници. Има изготвен план за плавно и поетапно отваряне на университетите и училищата, а за детските градини всеки район и община ще решава сам. По време на извънредното положение беше въведено онлайн обучение. Очаква се изпитите и матурите да се проведат по план. Градският транспорт в началото на епидемията беше с намалени интервали, за да има възможно най-малко пътници в превозните средства. Задължително е използването на шал или маска, която прикрива устата и носа. Предните врати са затворени и качването и слизането става от останалите врати на превозните средства. В момента градския транспорт работи с празнично разписание.

Пътуванията са ограничени само до пътуване до работа, излизане до аптека, хранителен магазин, неотложни посещения на роднини и разходка или спорт в парка. Носенето на маски е задължително за всички на възраст над 2 години. Изключение правят от две седмици спортуващите навън, ако наоколо няма други хора и се спазва дистанция от минимум 2 метра.

– Как оценяваш работата на различните институции?

– Всички учреждения се справят. Въведено е онлайн обслужване, където е възможно или има отлагане до второ нареждане на извършването на други услуги. Например, беше удължен с 6 месеца срокът на валидност на личните документи, които трябваше да бъдат подновени по време на извънредното положение, за да не се налага гражданите да ходят до полицейските управления. Подаването на данъчни декларации може да се извърши онлайн и срокът е удължен от Март до Юли.

– Магазините и аптеките успяват ли да задоволят търсенето? Наблюдава ли се дефицит и презапасяване с някои стоки?

– Още преди да бъде обявено извънредното положение в аптечната мрежа липсваха Парацетамол и производните му, както и дезинфекциращи препарати и защитни маски. Хората се презапасиха и това доведе до дефицит на тези стоки. Впоследствие общините започнаха да дистрибутират плат за шиене на маски, дезинфекциращи препарати, а в аптеките отново има Парацетамол. Тъй като маските са задължителни от самото начало се организира огромна мрежа за шиене на маски, има и специално приложение, където всеки може да види къде около неговото местоположение има готови и ушити маски. Пощите се включиха също в тази акция, като предлагат безплатни пощенски доставки на маски, при изпълнение на определени условия. В хранителните магазини липсва мая, всичко останало се зарежда на следващия ден, ако е изчерпано.

– Чехите спазват ли предписанията и ограниченията във връзка с коронавируса?

– Общо взето да. Бяха наложени високи изисквания и ограничения, като например забрана да се самоизолираш на вила, ако това не е постоянният ти адрес. Има изключения и нарушители, но полицията и властите съблюдават стриктно за изпълнение на мерките. В последните дни, след като беше регистриран спад на заразените, Правителството започна да обсъжда поетапното отпускане на мерките. С хубавото време, хората също започнаха да излизат, в парка има много разхождащи и спортуващи, но при нас не е и имало наложена забрана в тази посока, както е в България. До известна степен се разчиташе на самосъзнанието на гражданите, но и проверките бяха много засилени.

– Приличат ли си чехите и българите относно готовността си да спазват мерките?

– Интересно беше за мен, колко бързо някои бизнеси в Чехия успяха да се ориентират в обстановката и да се реорганизират. Още в началото на кризата, със затвряне на магазините, имаше бум на онлайн платформите за доставка на храна. До такава степен, че собственикът на най-голямата платформа Rohlik.cz предложи на локални ресторанти и по-малки фирми сътрудничество, за да поемат част от поръчките и доставките. Ресторанти се реорганизираха и впрегнаха сервитьори и персонал в услуги за разнос на храна по домовете. Друго, което ми направи впечатление е, че няколко фирми спонсорираха период, в който споделените велосипеди в града, в който аз живея бяха безплатни, т.е. те заплатиха ползването им на компанията, която ги поддържа, и оттадоха правото на гражданите. Сините зони навсякъде са отворени по време на извънредното положение.

– Мислят ли си чехите, че се лекуват с бира, както на българите им се иска да вярват, че ракията предпазва от COVID-19?

– Консумацията на бира в Чехия по принцип е висока, а след въвеждането на карантината се е увеличила с около 30 процента, а дали лекува… е друг въпрос (смее се).

– Отворени ли са детските площадки?

– Разходките навън са разрешени, но само с маски, като това изискване важи дори за децата над 2 години. Част от детските площадки са затворени, друга част са свободни за посещения, но при спазване на всички предписания за безопасност, дезинфекция и социална дистанция. Като цяло няма много деца по площадките, основно са на разходка, карат колела и тротинетки.

– Занимаваш се с музика и фотография. Какво се случва с хората на изкуството в Чехия по време на карантината?

– За хората на изкуството времето на социална изолация е изключително трудно, както в Чехия, така и навсякъде по света. Още на 13 март беше въведена забрана за провеждане на културни, спортни и т.н. мероприятия с повече от 30 човек. С това общо взето се закри културният живот. Бяха отменени всички концерти, спортни прояви (световното първенство по биатлон във Височина). Първоначално в малките клубове се провеждаха някакви концерти, но впоследствие и тази практика беше прекратена. Последният ни концерт с група Velky Spatny беше точно няколко дни преди въвеждане на извънредната ситуация, в рамките на известния годишен студентски фестивал Nerudny. Всичките ни планирани участия до края на лятото за момента са анулирани.

– Хората на изкуството използват ли алтернативни форми на комуникация с публиката?

– Културният живот в момента тече изцяло онлайн. Всички музикални фестивали за годината вече са отменени (Прага е домакин на няколко световни музикални фестивала; също Colors of Ostrava в Острава, фестивал в Hradec Kralove, и т.н. ). Отменени бяха и всички планирани концерти, в това число и концертът на Стинг в двора на замъка Austerlitz, близо до Бърно. Любопитното е, че това е второто му отлагане, тъй като първоначално беше планиран за 2019-а, след това насрочен за юни 2020-а, но заради пандемията ще остане за догодина.
Онлайн могат да се разгледат различни музеи и художествени галерии.

– Ти самият как се чувстваш и как приемаш тази обстановка? Пътуване до България беше ли планирал?

– Чувствам се нормално, не правя трагедии от ситуацията, самоизолиран, както повечето хора по света в момента… За щастие, сферата в която работя не е засегната и продължавам да осигурявам доходи за семейството си. Лошото е, че никой не може да прогнозира какви ще са последствията от тази пандемия и каква криза се задава. Пътуване бяхме планирали до Италия за месец май, но вече успяхме да отменим резервацията за хотел. Сега очакваме варианти от самолетната компания за компенсации. В България планирам да се приберем през лятото, надявам се до тогава мерките да го позволяват.