Цвета Караянчева: Свеждаме глави пред паметта на погубените от тоталитарната репресия

Това написа в профила си във Фейсбук председателят на Народното събрание

"Днес отдаваме почит пред жертвите на комунистическия режим и хилядите прекършени животи. С болка свеждаме глави пред паметта на погубените от тоталитарната репресия представители на интелектуалния, духовния и икономическия елит на България. Но и пред всички онези обикновени българи, чиито мечти, достойнство, бъдеще бяха прегазени брутално от една самозабравена върхушка, дошла на власт с преврат и лъжи.“ Това написа в профила си във Фейсбук председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

"Колкото повече ни отдалечава времето от тези събития, толкова по-голяма става нашата отговорност да ги пазим от забрава. Защото дори днес ставаме свидетели на опити за оправдаване на Народния съд и дори призиви да бъде повторен неговият пример. Защото само преди няколко месеца станахме свидетели на атаки срещу политически опоненти под формата на ковчези, черни чували и издигнати бесилки“, пише още Караянчева.

Тя допълва, че един от най-големите страхове на „режима, чиито жертви почитаме днес, беше страхът от протести“. „Затова смазваше всичко, което дори далечно напомня на протест – от дължината на полите до дължината на косите“, пише Караянчева.

"Едно от големите предимства на демокрацията е обратно – правото на протест. Нека, когато протестираме, да не използваме образи от едно мрачно минало и похвати, напомнящи времената на безогледни политически репресии. Така вредим на себе си, на обществото, на каузите си, на историческата си памет. Нека продължим заедно да защитаваме демократичните ценности и човешкото достойнство, независимо от различията помежду ни“, допълва Караянчева.

Председателят на Народното събрание ще почете в Кърджали паметта на жертвите на комунистическите репресии.

В деня за поклонение пред загиналите и пострадалите от комунистическия режим тя ще положи цветя пред паметника на отец Благой Топузлиев – убеден демократ, защитник на човешките и религиозните права в тоталитарна България, политзатворник, осъден и прокуден от родината си, един от основателите на Независимото дружество за защита правата на човека.