Смъртен случай е причина за спиране на имунизациите с "Астра Зенека"

Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг в Пловдив

Настъпването на летален изход, около 3 ч. тази нощ, при 57-годишна жена с множество придружаващи заболявания, на която в 12 ч. вчера, 11 март, е приложена ваксината на AstraZeneca, е поводът временно да бъде преустановена ваксинацията срещу COVID-19 с оксфордския препарат. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг в Пловдив.

Той посочи, че вече е приключила аутопсията, а до седмица ще бъде готова и съдебно-медицинската експертиза. Жената е била с наднормено тегло, с извършена операция по повод запушване на артерии на сърцето през 2005 г., извършен троен аортно-коронарен байпас. При аутопсията не е установено образуване на тромби.

„Работната диагноза е остра сърдечна недостатъчност с тежък белодробен оток, на фона на тежка атеросклероза, тежки сърдечни промени и запушени съдове. Пряка причинно-следствена връзка между ваксинацията и леталния изход към момента не може категорично да се отхвърли или потвърди, докато не излязат резултатите от хистологичните изследвания“, обясни доц. Павел Тимонов, специалист по съдебна медицина.

Спирането на ваксинацията с AstraZeneca е превантивна мярка. България ще изчака произнасянето на Комитета за лекарствена безопасност към Европейската агенция по лекарствата и едва след това ваксинационният процес ще бъде възобновен, беше категоричен проф. Ангелов. Министърът заяви още: „Няма абсолютно никакви притеснения за хората, които вече са се ваксинирали. Няма официални данни, които да показват причинно-следствена връзка между докладваните в ЕС случаи на сериозни нежелани лекарствени реакции и приложението на оксфордската ваксина, но сме длъжни да вземем тази превантивна мярка. Нека хората да бъдат спокойни, а тези, които са записани в системата, да имат търпение.“ Работата на електронния регистър временно ще бъде преустановена. Записаните в портала служебно ще получат нов час за ваксинация, за което ще бъдат уведомени по избрания от тях начин – чрез кратко съобщение на мобилен телефон или чрез имейл, поясни проф. Ангелов.

Днес в страната е получена поредна доставка от ваксината с производител AstraZeneca, която ще остане блокирана в „БулБио – НЦЗПБ“ до подновяването на ваксинационната кампания, съобщи още здравният министър. Имунизирането у нас продължава с наличните одобрени ваксини, от които към момента в страната има ограничени количества. Те ще бъдат поставяни приоритетно по линия на Националния ваксинационен план, в т.ч. на членовете на секционните изборни комисии.