Д-р Маджаров: Тази агония с половинчати мерки само изморява

Според него ваксинацията е една надежда да се справим с кризата

"Имаме много добри примери от света, от страни извън ЕС, цели държави с много по-строги мерки. Само такъв е начинът. Истината е, че за да се освободим, трябва да изтърпим строги ограничения за кратко време, тази агония с половинчати мерки, които продължават дълго време, само изморяват", заяви в студиото на "Денят ON AIR" председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров.

Според него ваксинацията е една надежда да се справим с кризата. Със сигурност обаче изменчивостта на вируса ни кара да мислим, че трябва да има и да прилагаме по-строги мерки за предотвратяване на разпространението на вируса.

По отношение на клиничните пътеки, които заплаща НЗОК за лечение на пациенти в Ковид-19, д-р Маджаров обясни, че такава епидемия не би трябвало да се управлява от Здравната каса. "Епидемия от такъв тип не се управлява от клинични пътеки, а по съвсем различен начин - не трябва да се финансира през Здравната каза. Тя има друга функции, тя има функция да плаща за здравно осигурени пациенти", допълни той.

Д-р Маджаров набеляза и някои промени, които трябва да се случат за да бъде модернизирано здравеопазването ни. "НЗОК би трябвало да бъде стабилният фундамент, около който се прави всичко останало. Касата трябва да бъде стабилизирана и да има доброволно, а не задължително здравно осигуряване. Сега имаме средновековна медицина", категоричен е председателят на УС на БЛС.