Стартът на Ясен беше ясен. А сега накъде?

Спорт

05-04-2021, 10:29

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Националният отбор взе само точка в първите си три мача от световните квалификации. Едва ли домакинските загуби от Швейцария и Италия са изненадали когото и да е с оглед на незавидното състояние, в което се намира нашият футбол. Нулевото реми в Белфаст не извади България от ролята на аутсайдер в група С на световните квалификации. В най-добрия случай представителният ни състав е на едно ниво с този на Северна Ирландия, който на свой терен все пак имаше повече шансове да отбележи и да спечели.

Това, че стартът на Ясен Петров като селекционер ще бъде много тежък, беше ясно още при назначаването му. Новият наставник нямаше възможност да провери качествата на своите избраници дори в една контрола, а както сам се изрази, се “хвърли в дълбокото”. Чудото не стана, на България липсва класа, за да се противопостави само с желание и битка на сили като Италия и Швейцария. Класиране на едно от първите две места изглежда химера - но не само за нашите, а и за Северна Ирландия и Литва, както показват различни прогнози на букмейкъри като ефбет.

Може ли есенната кампания да донесе обрат?

Първият прозорец от квалификациите е и единственият в рамките на сезон 2020/21. Следващите мачове в зона Европа за през септември, като през този месец България има само домакинство на Литва. През октомври връщаме визитата в прибалтийската република и приемаме Северна Ирландия. Най-оптимистичният вариант е три победи в три мача - ако те станат факт, българските надежди наистина ще се възродят преди гостуванията през ноември от двете страни на Алпите - първо на Ботуша, а после и в страната на банките и шоколадите.

Само че дали е реалистично да говорим за потенциален успех на отбор, който няма победа в официален мач повече от една година? Със сигурност изглежда наивно, а игровото ниво на националния тим за момента е далеч от всякакви претенции. Дори и трите победи - две срещу Литва и една срещу Северна Ирландия, да станат факт, това едва ли ще ни доближи реално до участие на Мондиал’22. А слабата есен в Лигата на нациите пък този път ще ни лиши и от възможност за алтернативен маршрут по пътя към финалите на голям форум.

Обиграване на състава за следващите квалификации

Чували сме почти при всяко неуспешно начало в последните 17 години да се говори за това. Националният отбор губи куп точки в първите 3-4 мача, шансовете за класиране се изпаряват и се започва: “Обиграваме отбора за следващия цикъл”. В случая обаче това може да бъде наистина реалната цел на Ясен Петров. Така или иначе целта класиране на световно първенство дори не се споменава. Селекционерът може да използва мачовете до края на годината, за да намери оптималния вариант на състава и най-малкото да му придаде по-адекватен и боеспособен вид на терена. А ако тази работа донесе резултати и в официалните мачове, това ще бъде бонус.