Даниел Митов: Имаме ясни идеи и подготвени хора

"ГЕРБ спечели тези избори категорично, с огромна преднина пред втория, и не може да бъде заобикалян в парламента", каза той

"Имаме ясни идеи и подготвени хора. Не вярвам на предизборни мантри и това кой с каква страст е защитавал определени деструктивни позиции преди вота. Когато определен брой партии влязат в парламента, парламентарната демокрация ги задължава да започнат да влизат в разговори помежду си и да търсят общи решения на базата на платформи и политики. Кой кого харесва, кой кого не харесва, честно казано са вторични въпроси, които се преодоляват в разговори. ГЕРБ е длъжна да направи честен, открит и прозрачен опит да състави кабинет и да влезе в разговор с всички други партии", заяви Даниел Митов, избран за народен представител от ГЕРБ-СДС в 25 МИР София-град, на пресконференция в централата на партията, на която беше представен анализ на изборните резултати
Той посочи, че тежестта на  ГЕРБ в българското общество е такава, че би било категорична грешка партията да бъде заобикаляна като политически фактор в парламента.

"Българските избиратели са наказвали такива опити преди. Правителството „Беров“ е такъв опит за нелегитимно управление. Правителството на Орешарски беше същият подобен опит. Не знам дали следващият опит може да е различен поради простатата причина, че определени политически граници не могат да бъдат прекрачвани“, обясни той.

"Ясно и категорично президентът има своята роля в управлението на някакви задкулисни и не чак толкова задкулисни публични процеси. Очевидно е неговото желание да състави служебен кабинет. То просто извира от всяка пора на президентското тяло. Не знам какво точно си представя той, че ще се случи, ако изобщо се състави служебен кабинет, но е очевидно, че президентът излезе извън рамките на конституционно определените му правомощия. Президентът излезе от традицията на всички свои предшественици да бъдат до голяма степен обединители. Те може да са нареждали своите политически пъзели и да са играли някакъв шах, но никога не са си позволявали да разединяват нацията до такава степен“, каза още Митев, допълвайки, че поведението на Радев ще бъде наказано от българските избиратели на президентските избори тази година.