Десислава Атанасова: Слави Трифонов няма никаква идея как се управлява

Мисля, че никак не е елегантно спрямо дама да се скриеш зад гърба ѝ, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ

"Мисля, че никак не е елегантно спрямо дама да се скриеш зад гърба ѝ. Това, че Трифонов номинира Антоанета Стефанова е чудесно, но е опит за заобикаляне на отговорност. На минутата, на секундата тя ще върне мандата. Тоест, „Има такъв народ” и лично Трифонов няма никаква идея как се управлява и как се носи отговорност”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Когато мандатът бил връчен на ГЕРБ от партията заявили ясно и отговорно каква ще е структурата на Министерския съвет, подчерта Атанасова.

"Всички хора, които сме предложили, са с биографии и имена. Хора, които на следващия ден след избор могат да влязат в кабинетите и да работят”, уточни Атанасова. Според нея Слави Трифонов поставя президента Румен Радев в „странна ситуация” заради изявлението си, че ще върне мандата за съставяне на правителство.

"Животът на парламента към този момент не е съкратен и тук е важно да кажем, че за всякакво законодателство, включително лобистко и противоконституционно, вероятно ще носи вина и отговорност и държавният глава”, смята депутатът от ГЕРБ.

Атанасова заяви, че от ГЕРБ очакват да разберат коя ще е третата политическа сила, която ще получи мандат. Според нея това може да не е БСП, а някоя от другите партии.

„Смятам, че бихме подходили по един и същи начин. Специално за социалистическата партия ние имаме решение на Конгрес и действаме съгласно правилата. С БСП няма да управляваме”, каза още тя.

Относно провалените преговори за съставяне на мандат Атанасова посочи, че са имали намерение да бъдат достатъчно отговорни. Получили обаче арогантно отношение.

„Високомерието, особено в политиката, не е полезно изобщо. Трябва да се намира диалог. Ако сега някой вземе мандат, очаквам поне на разговори да ни покани”, добави тя.

На въпрос дали от ГЕРБ ще предложат Бойко Борисов отново за премиер при успех на следващ парламентарен вот Атанасова отговори: „Хайде да се фокусираме върху дневния ред на обществото днес и сега. Вотът на хората ще покаже кого искат те начело на държавата”.

Тя коментира и уволнението на доцент по журналистика от УНСС. „Смятате, че премиерът или ГЕРБ имат нещо общо с уволнението на някого? Не, напротив. Доколкото знам това е решение на академичното ръководство”, категорична беше Атанасова.