Радев светкавично обнародва промените в Изборния кодекс

о негово нареждане е бил издаден извънреден брой на Държавен вестник, за да може промените да влязат в сила от 1 май

С невероятна скорост и в почивен ден президентът Румен Радев е обнародвал промените в Изборния кодекс, които бяха приети късно вчера в НС. По негово нареждане е бил издаден извънреден брой на Държавен вестник, за да може промените да влязат в сила от 1 май, съобщи Агенция ПИК. И посочи, че това може да стане само и единствено с подписа на председателят на НС Ива Митева. Тя може да разпореди издаване на извънреден брой на Държавен вестник, който е не просто в почивен и неработен ден, а в празничния Разпети петък.

Така с президентския указ Радев даде зелена светлина на промените , направени в изборните правила само за два дни и седмици преди новите парламентарни избори.

Бързината, с която се прави всичко, е безпрецедентна, не само заради сроковете, но и защото се прави навръх Великденските празници. Според източници на агенцията, Румен Радев е бързал, тъй като има огромна вероятност БСП да върнат мандата, Народното събрание да се разпадне и промените да пропаднат.

Според промените Радев ще може да определи състава на ЦИК. Машинното гласуване става задължително и се сложи край на хартиената бюлетина, освен с нарочна декларация и разрешение от СИК. Секциите извън чужбина са без ограничения, което пък дава пълна свобода да се мобилизира вота от Турция.