Деца със семейство помагат на деца без семейство

Национален конкурс за рисунка набира средства и дарява за деца, лишени от родителски гирижи

Рисуването, както всяко едно друго изкуство, се използва освен с развлекателни и с терапевтични цени. То осигурява възможност за емоционално изразяване и освобождаване на подтиснати чувства. Днес то се използва като средство за терапия и рехабилитация на различни травми при деца и възрастни. Изкуството надхвърля устната комуникация, за да предаде чувства, които иначе не биха могли да бъдат изразени гласно.

Повечето от хората знаят, че изкуството е важно за децата, защото са ги виждали силно ангажирани с изкуството. Но освен това, което наблюдаваме като взаимодействие между едно дете и неговата картина, съществува много информация за това защо изкуството е важно в тяхното развитие. Създаването на изкуство разширява способността на детето да взаимодейства със заобикалящия го свят и му предоставя нов набор от умения за самоизразяване и комуникация. Изкуството не само помага за развитието на дясната страна на мозъка, но и култивира важни умения, които са от полза за развитието на детето.

Във всяко дете се крие талант, който трябва да бъде развиван още от най-ранна детска възраст. Това е и причината за организиране на Национален конкурс и благотворителна изложба за детска рисунка на тема  „Моето семейство“. Конкурсът цели да разпространи изкуството сред децата, като им даде възможност да влязат в ролята на творци. Посредством творчество децата се учат как да запълват свободното си време с приятни занимания, развиващи в тях различни способности.

В конкурса могат да вземат участие всички деца на възраст до 12 години. За да се включи в конкурса, всяко дете трябва да нарисува картина, изобразяваща го заедно с неговото семейство или други близки.  Крайният срок за участие в конкурса е 26-ти май 2021 г., а на 1-ви юни по повод Деня на детето от 10:00 часа ще се проведе благотворителна изложба с всички рисунки, на която ще бъдат обявени и победителите. Това ще стане пред Дом на културата „Красно село“ със специална програма. Темата на картините може да бъде разнообразна – от ежедневни моменти до празници, ваканции – няма никакви ограничения. Идеята е децата да имат възможността да изразят себе си и да сътворят това, което им идва от вътре и ги вдъхновява. Всеки ден пристигат множество рисунки от всички краища на страната, а дори и от български семейства, живеещи зад граница.

Организаторите на Националния конкурс „Моето семейство“ също са семейство – Борис Бачев и Елена Бачева – брат и сестра.

Рисунките, с които децата ще се включат в конкурса, ще бъдат изобразени върху тениски, а средствата от тяхната продажба ще бъдат дарени на Център за настаняване от семеен тип „Детска къща“ към Фондация „За нашите деца“.  По този начин деца, изобразяващи своето семейство ще дарят за деца, които мечтаят за своето семейство. Нека учим децата си, че личният пример е най-добрият пример.

Всяка една рисунка в конкурса ще бъде качена на сайта: https://www.shtampi.bg/

Всички участници пратили ни рисунки на мейла могат да изпратят рисунките и физически по куриер Европът, за да бъдат включени в благотворителната изложба на 1-ви Юни. Куриерската фирма ще извърши услугата безплатно, за да подпомогне инициативата. Ако няма офис на Европът има предоставен телефон от организаторите, на който може да се предостави друг вариант за взимане на рисунката. Офиси и указания за изпращане - https://bit.ly/3tWYBMz

Националният конкурс е първият подобен конкурс, но догодина организаторите си мечтаят да го направят Международен и да участват български семейства от различни точки на света.

Ето какво - споделят Елена и Борис Бачеви за мотивацията си за организиране на Национален конкурс „Моето семейство“: „Както повечето хубави неща в живота, конкурсът се появи спонтанно. През последните месеци непрестанно си говорим колко потърпевши са децата от цялата ситуация и тъй като изкуството винаги е било част от живота на семейството ни, решихме че можем да направим конкурс, който след обявяването му стана като „вълна“ от рисунки. Вълната много бързо образува цунами от последващи идеи и инициативи, които прераснаха в нещо още по-голямо и значимо. Така, благодарение на различни партньорства и екип от хора, които се присъедини в последствие, ще организираме нещо, което е без прецедент до момента и най-красивото е, че благодарение на въображението и творчеството на децата, ще успеем да помогнем на други дечица да получат радост и да разберат, че съществуват едни хора и други малки дечица като тях, които искат да им помогнат. Деца помагат на деца - това наистина е красиво и може да те изпълни с надежда, че утрешния ден ще бъде по-добър и затова си заслужава да се бориш.“

За подкрепените инициативи:

Център за настаняване от семеен тип  „Детска къща“ към Фондация „За нашите деца“ е с капацитет от 6 настанявания за деца от 0 до 7 години. Екипът на Центъра  работи интензивно за подготовка и извеждане на всяко дете в семейна среда – приемно, биологично или осиновително семейство - като гарантира приемственост, предвидимост и сигурност в процеса както за детето, така и за семейството.

Повече за Центъра: https://www.detebg.org/bg/как-помагаме/нашите-центрове/център-семейна-къща