Бойко Борисов във Варна: Без "Хемус" нищо добро в Северна България няма да се случи

"Аз не мога да повярвам, че може да са спрели парите за АМ "Хемус", които ние осигурихме", заяви Борисов

"Аз не мога да повярвам, че може да са спрели парите за АМ "Хемус", които ние осигурихме. Тя е важна за Шумен, Търговище, Габрово. Ако има гражданско общество, още утре трябва да излязат“. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред симпатизанти във Варна.

"Ако това за Хемус е вярно недейте да спите. Не стойте и не ги гледайте“, призова той. И предупреди:

"Без Хемус никога нищо няма да се случи за Северна България. Колко пъти казвах, че никога не е имало проект за "Хемус" и само ГЕРБ ще го направи. Една част е готова, сигурно им е неудобно да отидат и да откриват“.

Припомняме, че по-рано днес Министерски съвет обяви, че е взето решение за обезпечаване финансов ресурс в размер на 81 157 840 лева на Министерство на регионалното развитие и благоустройството за изпълнение на текущите дейности по строителството на автомагистрала "Хемус" до края на 2021 г. Доизграждането на деветте участъка на АМ "Хемус" ще продължи да се изпълнява в предвидените срокове, като средствата за строителството през следващите години ще бъдат осигурени с тригодишната бюджетна прогноза за периода 2022-2024 г. Същевременно средствата в размер на 490 779 500 лева ще бъдат възстановени от МРРБ в централния бюджет и ще се използват за приоритетни дейности за предотвратяване на последиците от пандемията от COVID – 19. Правителственото решение е прието неприсъствено.

Борисов подчерта пред симпатизантите във Варна, че за 10 години България е достигнала 120 млрд. БВП, с 90% ръст. "Да видя какво друго ще направи Слави, ако го вдигне с 300 процента, шапка му свалям“, каза той, цитиран от varnautre.bg.

Бившият премиер припомни, че само преди година държавата и светът бяха в ужас какво ще се случи заради коронавируса.

"А сега ми говорят за Харвард, но за ковид кризата това никъде не се учеше. С това ставах и с това лягах, колко са оздравели, починали и са в болници. Обиколих Европа, благодарение на Урсула, Меркел, Макрон в България има 3 милиона ваксини и са от всички най-добри одобрени от европейската агенция по лекарствата. Но те убиха ваксинационния план, а „Делта“ и „южноафриканският“ вариант са тук и ще ни удари с жестока сила“, изрази притеснение Борисов.

Той разкритикува служебния кабинет, че няма градация по отношение на ваксините и борбата с пандемията.

"Лято, море и никой не го интересува, а ваксините вече ще са с изтекъл срок на годност. До колкото разбрах, те са и отказали да внасят ваксини. Какво мисли Европа? Че Бойко орева всичко за ваксини, а сега не правят нищо. И през тази криза преведохме страната без да нарушим в цялост икономиката и строителството. Учителите се справиха прекрасно с интернет образованието", заяви той.

Борисов похвали лекарите и здравните служители.

„Медицинските работници – това е нашата армия, защото идните две години ще бъдем във война. Аз обикалях болниците и видях как тези хора не мръднаха. Никъде в Европа нямаше маски, облекла, всичко си произведохме. И те искат да ни изчегъртат!“, възмути се бившият премиер.

Той коментира и скандалните изказвания на служебни министри по повод съдийка, спряла временно назначения.

„Ако това го бяха казали мои министри щяха да бъдат уволнени, а всички онези партии за ред и законност щяха да протестират вече. Никаква реакция от партиите, които искат да въвеждат ред и законност. Навремето с Нели Куцкова се карахме, че защитавам прокурорите и ми каза, „не пипайте съдиите и съдебната система“. Те трябва да работят спокойно и са в състояние да запазят обществото във вида, в който искаме да останем в ЕС“, каза той.

По отношение на предстояшия вот, Борисов попита ЦИК какво пречи да се броят и талончетата в урните.

„Машината изкарва 100 гласували ние искаме да видим, че и в урната са толкова. Какво ви пречи да броите машините, а ако искаме да обжалваме, какво ще обжалваме. Те искат както Мадуро открадна изборите и тук да го направят. Единствения президент, който подкрепи Мадуро, беше точно Радев“, заяви Борисов.

Във Варна той разказа за предотвратен ужасяващ инцидент в спортната зала.

"Ако не ме лъже паметта, под пода беше 9 метра вода, залата висеше във въздуха при тези 5-6 хиляди души и едно пропадане, представете си колко жертви щеше да има. Направихме една от най-красивите зали“, каза лидерът на ГЕРБ на варненските симпатизанти.

"Вече 8 години рамо до рамо се борим в защита на демокрацията. Този път срещу нас няма политически субекти, а формации финансирани от олигарси. Всеки ден ровят в кашоните и търсят да намерят нещо, което ние сме съградили", заяви и Красен Кралев