Златната Стойка Кръстева: Това беше мач на честта!

Новата олимпийска шампионка на България даде път на емоциите след огромния успех, който постигна на боксовия ринг в Токио

Новата олимпийска шампионка на България – Стойка Кръстева даде път на емоциите след огромния успех, който постигна на боксовия ринг в Токио. Ето какво сподели златното ни момиче с железни ръкавици след победата с 5:0 гласа над Бусе Чакъроглу.

"Концентрацията беше на пълни обороти, защото минахме през 5 много трудни мача. С треньора, с доктора, с психолога, с всички, които на 100 процента помагаха. Щастлива съм, че трудът на всички тези хора се възнаграждава. Благодарна съм на първия ми треньор Стефан Петков, на всички, които са ми помагали през годините, на всички състезатели, които са се отзовавали, на близки, на роднини, федерацията, на президента Красимир Инински. Ще пропусна много хора, които моля да ме извинят, но наистина съм много благодарна на Борислав Георгиев. Специално за този мач се доверих изцяло на треньора си. Преди месец и малко загубих точно от този противник на квалификацията. Беше двубой на честта, защото знам, че съм по-добрата, исках да го покажа, но се притеснявах емоциите да не вземат връх. Треньорът изгради перфектната тактика, за да си излея гнева от предишната загуба“, каза пред БНТ Стойка, която е боксьор на Локомотив София.

Нейният личен треньор Борислав Георгиев допълни: „Радвам се. Стойка е изключителен професионалист. През цялата подготовка не каза не мога, не искам. Довери ми се изцяло, спазва всички указания без въпроси. Доста хора може би щяха да играят назад срещу тази противничка, но силните страни са по-добрата физическа подготовка и добра дясна ръка. Бях сигурен, че ако тръгнем напред ще я смажем. Тактиката бе изцяло да пресираме, да играем удари в трупа, за да я пречупим в началото. Да бъде агресивна в клинча, както и стана. Туркинята бе пречупена в първия рунд. Стойка е истинска българка и е пример за всички български спортисти“.

Припомняме, че Стойка Кръстева се нареди във вечната слава на българския, световния и олимпийския бокс. Тя донесе първо злато за женския ни бокс в историята. И пета титла за най-мъжкия спорт. Родената в Добрич българка постави името си редом до легенди като Георги Костадинов (Мюнхен 1972), Петър Лесов (Москва 1980), Ивайло Маринов (Сеул 1988) и Даниел Петров (Атланта 1996), които преди нея стъпиха на олимпийския връх.