Кралев за новите мерки срещу COVID: Предизборният щаб на Румен Радев се подигра с българския спорт

Заповедите на служебния здравен министър, касаещи сектор “Спорт”, са трудни за асимилиране, заяви Кралев

Бившият спортен министър Красен Кралев публикува критичен коментар по повод наложените нови мерки срещу COVID в страната. Според него те са неясни, пораждат редица въпроси и водят до пълен хаос в сектор "Спорт".

Вижте какво написа Кралев в социалната мрежа:

"Има ли пилот в самолета?

Предизборният щаб на Румен Радев се подигра с българския спорт. Така могат да се разчетат наложените противоепидемични мерки на Стойчо Кацаров, засягащи сектора. Оставям настрана твърденията на същия този Стойчо Кацаров за мерките, които бяха взети в началото на ковид пандемията миналата година. Всеки може да ги открие в интернет и да си направи извод какви хора управляват здравната криза в момента.

Заповедите на служебния здравен министър, касаещи сектор “Спорт”, са трудни за асимилиране, пораждат редица въпроси и дават възможност за различно тълкуване от всяко едно РЗИ. Например: Термин “спортни състезания с професионален характер “в българското спортно законодателство няма. Има състезатели аматьори и такива с професионални договори.

Точка 13 от заповедта на министъра гласи: Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти. Децата до 19 години, трениращи всеки ден, в какви състезания участват тогава - от аматьорски или професионален характер? Ако са от професионален, имат ли сключен договор за професионалисти или нямат? Ако не са професионални, значи затварят всички колективни спортове за юноши и девойки на закрито - баскетбол, волейбол, хандбал, футзал и т.н.,включително и тези в по-ниските аматьорски групи за мъже и жени.

Спира ли се футболното първенство на ниво трета и четвърта лига, където играят аматьори. Там състезанията от “професионален характер” ли са или от аматьорски, след като в тях участват само и единствено аматьори. Мачовете ще се играят с публика или без публика?

Спира ли турнира за купата на България по футбол, след като този кръг играят аматьори срещу отбори от Втора лига? И ако се класират, ще играят ли мачовете си срещу отбор от Първа лига.

Момчетата на Мартин Стоев, които вчера станаха втори в света, ще могат ли да тренират след прибирането си, ако нямат професионален договор?!

Световното първенство по волейбол за девойки до 18 години започва на 20 септември в Мексико. Те са аматьори. Този отбор може ли да тренира?

Ще бъдат ли компенсирани клубовете по баскетбол, волейбол и други колективни спортове, които остават без никакви приходи? Спират им се билетите, а школите трябва да хлопнат врати и да не прибират такси? И още, и още...

Когато правителството на Бойко Борисов вземаше решения дали и какви мерки да бъдат приложени в спортния сектор, Министерството на младежта и спорта беше сред водещите ведомства при обсъждането им. Когато се издаваха заповеди имаше конкретика, всичко беше описано точка по точка. Всички мерки бяха разбираемо обяснени, а интересите на спортистите бяха защитени от държавата и ресорното министерство. Очевидно е, че в момента на никого в Спортната палата не му пука за спорта.

Докато служебно назначеният се чуди дали е тъп или не, здравните власти се разпореждат със съдбите на спортистите без дори да се допитат до експертите в ММС.

Бюджетът на държавата ще се актуализира, но пари за спорт там няма, въпреки че с така наложени мерки, спортните организации ще бъдат едни от най-тежко засегнатите. Отговорността за това, че не са предвидени пари за сектора е на министъра, който трябва да защитава интересите на спорта.

Олимпиадата мина. Но идва следващата Олимпиада. Предстоят един куп квалификации, световни и европейски първенства, на които сме домакини. Какво правим с тях?

Отговорите трябва да бъдат дадени веднага! Призовавам временно обитаващите Министерство на младежта и спорта отговорни фактори да не се крият зад гърба на Румен Радев и да се погрижат незабавно за интересите на сектора."