Алибегов: Мярката 60/40 в момента е напълно неизползваема

На 23 септември ресторантьорският бранш се срещна с властта, за да обсъдят проблемите на бизнеса и това как той би продължил да работи - по какъв начин и по какви правила и как може да бъде подпомогнат бранша. 

В резултат на срещата бяха дадени 10 дни да се обсъждат проблемите.

В момента заведенията работят протестно и след 23 часа, въпреки че Министерствто на здравеопазването е определило краен час до 23 часа. Масово управителите на заведения не се съобразяват с него с мотива, че бизнесът няма да издържи на поредната ограничителна мярка.

Председателят на БАЗ Ричард Алибегов информира пред "Твоят ден" по NOVA NEWS, че е имало две срещи с Министерството на туризма за това как ще работят заведенията, също се говорило и с Министерството на икономиката за обезпечаването на работниците и бизнеса, както и среща с министър Гълъб Донев за мярката 60/40. Към днешна дата няма конкретен резултат.

Според него тази мярка е вършила добра работа за бизнеса, но след идването на служебния кабинет, който е въвел нови правила за кандидатстване, мярката е напълно неизползваема.

"За да се кандидаства по мярката, в момента трябва да се постигне 40% спад на оборота спрямо 2019 година. Преди беше 20%. Сами разбирате, че частният бизнес няма как да функционира при 40% спад спрямо преди две години, при положение, че разходите в момента са по две и по три. Това би било фалит за всяка фирма", коментира Алибегов. "Следващото ограничение, което се наложи в нашия сектор, е, че може да кандидастваме само и единствено за служителите, които са назначени до 1 януари 2021 година", допълни той.

"От юли насам българският ресторантьорски и хотелиерски бизнес не получава абсолютна никаква помощ от държавата", каза още Алибегов.