Кацаров: Ако се стигне до затваряне, последни ще бъдат училищата

В петък ще има решение за мерките на национално ниво

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, зам.-министър Александър Златанов, директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова и проф. Мира Кожухарова, съветник на здравния министър дадоха брифинг относно актуалната ситуация с COVID-19 у нас.

"Тази COVID-вълна се развива бавно, в последните дни се повишава заболеваемостта малко по-интензивно. За начало и край на епидемичните вълни приемаме достигане заболеваемост от 100 на 100 000 на 14-дневна база. От началото на август имаме повишаване на заболеваемостта", каза проф. Мира Кожухарова.

7920 души са починалите по време на първата COVID-вълна, а по време на втората -  8659 души.

4735 души са починали за 9 седмици през първата вълна. През втората вълна за 9 седмици са починали 4479 души.

През настоящата вълна за изминалите 9 седмици броят на починалите е 3364 души, което е доказателство за това, че този вариант на COVID-19 не е по-тежък и смъртоносен, посочи проф. Кожухарова.

Проф. Христова представи пък сравнителни данни за заболеваемостта в България и другите балкански държави за двуседмичен период на 1 млн. души. В Румъния и Сърбия положението е много по-тежко, отколкото у нас, а е сходно с Албания, Гърция и Турция.

100% циркулира в момента Делта вариантът, следим класическия вариант на Делта варианта и неговите 38 подварианта, добави проф. Христова. Тези варианти нямат отношение към промяна в клиничната картина, подчерта още тя.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов заяви, че към момента 7268 легла са разкрити за лечение на COVID-19, интензивни са 760. Общата заетост на леглата е 71%. За София – заетостта като общ брой разкрити легла е 1569, 1338 – неусложнени, 231-интензивни, съобщи д-р Златанов.

Кацаров обяви, че обмисля да въведе у нас лечение на коронавирус с неразрешени от ЕС лекарства. Въпреки това обаче можело да стане с подпис на здравния министър.

Проблем според него било и ваксинирането при личните лекари, затова обмисляли пациентите да се записват отново онлайн, което го имало и в началото на години, но с течение на времето се било загубило.

По думите му има достатъчно легла за лечение на коронавирус. 

"Потвърждавам това, което съм казвал винаги, ако се стига до затваряне - последните ще бъдат училищата“, каза служебния министър.

"Днес няма да говорим за мерки, вероятно в петък ще ви поканим да за мерки", уточни той.

Кацаров каза, че се е срещнал с медицинските сестри - "Аз съм им сърдит, че протестират срещу мен. Това, което сме направили аз и екипа ми за няколко месеца е повече отколкото за години назад", заяви той. Служебният министър обясни, че не е честно да протестират срещу него- "разделихме се засега с мир и любов".