Обвинен за наркоразпространение и шофиране под въздействие на опиати остава в ареста

Крими

26-10-2021, 18:22

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Апелативният съд във Варна не уважи искането на посъдимия за домашен арест или парична гаранция

Апелативният съд във Варна потвърди задържането под стража на обвиняем за държане и разпространение на наркотици, и за шофиране след употребата им. Андреан Й. е с най-тежката мярка за неотклонение по силата на определение на Окръжен съд Варна. Той обжалва този съдебен акт пред горната инстанция с искане за домашен арест или парична гаранция.

При полицейска операция във Варна служителите на МВР установили, че той притежава с цел разпространение високорискови наркотици, разпространил от тях на друг мъж и управлявал МПС след употреба на забранени вещества. Деянията са извършени при условията на продължавано престъпление. От дома и автомобила му били иззети 34,65 грама амфетамин, 0.28 грама метамфетамин и 0,59 грама марихуана.

Въззивната инстанция сподели извода на Окръжния съд за наличие на обосновано подозрение, че обвиняемият е автор на деянията. Освен това, обществената опасност на престъпленията дава основание да се приеме, че има опасност той да извърши престъпление. Настоящият съдебен състав подкрепи заключението за риск от осъществяване на престъпление с изключително високата обществена опасност на обвиняемия. Той е бил задържан след рутинна полицейска проверка, при която е констатирано, че управлява МПС след употреба на наркотично вещество. А от думите му пред съда стана ясно, че той не осъзнава опасността на шофирането след употреба на забранени вещества и вредите, които би нанесъл при евентуално произшествие.

С тези аргументи Апелативен съд – Варна прие за адекватна мярка за неотклонение спрямо Андреян Й. „задържане под стража”.

Определението  не подлежи на обжалване.