Проф. Радка Аргирова: Цифрите са ужасяващи, действително вървим към локдаун

По нейните думи, освен зеления сертификат, трябва да се въведат още мерки

"Цифрите са ужасяващи. Аз самата всяка сутрин с ужас ги следя и ги очаквам. Очертаваме се като едно огнище за Европа, което може да остане постоянно, но и да стане извор на нови мутации, защото очевидно вирусът намира възприемчиво население, за да има толкова хора, които да са заразени." Това заяви в ефира на предаването "Твоят ден'' по Нова тв вирусологът проф. Радка Аргирова.

"Гледам в две посоки. Едната - действително вървим към локдаун, но предлагам той да продължи поне 14 дни след въвеждането на последната мярка, за да видим дали все пак няма да имаме някакъв спад на новозаразените. Второто, към което гледам, е, че би трябвало да се помисли как да се отвори икономиката, да се освободят малко хората. Мисля, че колкото и да е полезен зелният сертификат, трябва да се въведат още мерки" заяви вирусологът.

"Трябва да се направи нещо допълнително за хората с антитела. Може да се въведе двукратно изследване на определен период - на всеки два месеца, например. Така ще се види дали броят на антителата им спада. Ако не, хората могат да бъдат върнати на работа. Не всички антитела са еднакво протектиращи и невинаги можем да знаем колко са", обясни проф. Аргирова.

Според нея, ако след преболедуването титърът на антителата е извънредно висок и се постави ваксина, може да се получи цитокинова буря.

"Много съм огорчена. Участвам като експерт в срещите на МОН с учителите относно ваксинацията. Даваме всичко от себе си, за да им обясним и въпреки това получавам въпроси като: „Колко пари ви плащат, за да говорите лъжи“ или „Колко време още ще говорите за тези ваксини, които са вода“. Това са учители, които образоват нашите деца. Трябва да се прояви разум и разбиране. Ваксините срещу COVID са достатъчно проучени", коментира проф. Аргирова.

Според нея децата трябва да се тестват на всеки 48 часа, защото разнасят вируса. "Знам, че тестовете близалки много се използват на Запад. Би трябвало да имат същата достоверност като останалите", смята проф. Аргирова.