Проф. Радка Аргирова: В много тежко състояние сме, много тежка криза

"Досега не сме били в толкова тежка криза по отношение на това колко се задъхва здравеопазването", каза вирусологът

"В много тежко състояние сме, много тежка криза. Досега не сме били в толкова тежка криза по отношение на това колко се задъхва здравеопазването. Няма легла, но те не са проблемът. Проблемът е, че няма персонал. Няма хора, които да работят… буквално сме в изключително тежко положение." Това заяви в ефира на bTV Радио вирусологът проф. Радка Аргирова.

"Ние издържаме на всякакво напрежение, в действителност се стараем и се мъчим, но е много трудно. Чисто емоционално и чисто човешки  е изключително трудно. Да чуваш всеки ден, че човекът, за който се грижиш, за който си правил тестове, с който си разговарял, вече не е между живите и се е мъчил докато почине… просто е страшно. Изключително трудна е ситуацията. Нямаме никаква възможност за почивка. Човек не може да се откъсне от това, ние сме вътре в тази ужасна обстановка", каза още вирусологът.

Според нея засега можем да избегнем пълния локдаун, но все пак трябва да се изчака края на тази седмица, да са види ясно каква е тенденцията.

"Аз мисля, че стигнахме пика на четвъртата вълна. Струва ми се, че до края на тази седмица ще имаме сериозно понижение на броя на откритите новозаразени лица", зяви проф. Аргирова.

По думите й е много важно да се запази темпът на ваксинация от последните дни, защото иначе България би отишла към нещо по-страшно от един пълен локдаун. Проф. Аргирова призова хората да си поставят и противогрипна ваксина. Според нея тази година грипът ще е доста по-разпространен от предходната.

"Всички, които се опитват да обяснят COVID-а, заболяването, пренасянето му, мерките и ваксините – всички тези хора се явяват като будители, но трябва някой да ги чуе, за да има полза от всичко това“, допълни вирусологът.