Проф. д-р Ангелов: ГЕРБ подкрепя туристическия бизнес в условията на пандемия и хаос

Мисия Варна

09-11-2021, 20:30

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

"Зелените сертификати трябваше да бъдат обявени още през лятото и с гратисен период", заяви бившият здравен министър на среща с бранша

ГЕРБ продължава да подкрепя хотелиерския и ресторантьорския бизнес в условията на световна пандемия и на пълен хаос при справянето с нея от страна на служебния кабинет на Румен Радев. Имаме единомислие с бранша за засилване на ваксинационния процес - на първо място за запазване здравето и живота на хората и България да бъде сигурна туристическа дестинация. Категорично сме за въвеждане на зелени сертификати, но те трябваше да бъдат обявени още през лятото и с гратисен период. Това заяви бившият здравен министър проф.д-р Костадин Ангелов, който е и водач на предизборната коалиция на ГЕРБ/СДС във Варна и Велико Търново, на среща с представители на браншовите организации. 

От своя страна Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България /СЗБ/, заяви, че със своите действия срещу бизнеса служебното правителство е направило само едно – успяло е да обедини всички браншови организации в туристическия сектор срещу себе си.

По думите на бившия здравен министър ГЕРБ подкрепя искането за зелен сертификат на държавната и общинска администрация, както и на всички служители, които са на държавно финансиране, защото така се дава пример за проактивна политика по отношение на спазване на противоепидемичните мерки. Според проф. Ангелов антигенните тестове трябва да са безплатни, като финансирането да е през бюджета на НЗОК за нейните договорени партньори-лицензираните лаборатории в списъка на министъра на здравеопазването. "Механизмът е идентичен с финансирането на ваксинационния процес. Справедливо е въвеждането на тестовете за антитела в побългарения вариант на зеления сертификат", посочи проф. д-р Ангелов. Той отбеляза, че в момента на европейско ниво се води дебат за признаването на тестовете за антителата с документ или разширяването на зеления сертификат с тях.

По отношение на антикризисните мерки ГЕРБ запазва позицията си за 9% ДДС за заведенията, като тази данъчна ставка да се запази  през следващата година.

"Не е справедливо условието за  40% спад на оборота при кандидатстване по мярката 60 на 40, която беше въведена в подкрепа на бизнеса при правителството на ГЕРБ, но изискването тогава беше за 20% спад", припомня проф. Ангелов

По отношение на ценовия шок с електроенергията  въпреки настояването на ПГ на ГЕРБ в 46-ия парламент да се продължат започнатите преговори с ЕК за участие на държавата при формиране на цената на тока и дотиране на вредните емисии, служебното правителство не подписа Споразумението с Брюксел. Трябва в максимално кратки срокове да бъдат възобновени преговорите с ЕК и за овладяването на кризата да се въведе мярката Механизъм за капацитет, който да гарантира нормалната работа на въглищните централи и респективно понижаване на цената на тока.

На срещата присъстваха Марин Сотиров от СЗБ, Борислав Лазаров от Българската Асоциация на заведенията и Павлин Косев – варненският председател на БХРА. От страна на ПП ГЕРБ участваха кандидатите за народни представители от варненската листа Красен Кралев, Славена Точева, адв. Бранимир Балачев и Мартин Андонов.