Деца и младежи от Варна ще получат стартови пакети за проследяване на кръвната захар

Мисия Варна

01-12-2021, 14:27

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Стартира благотворителният проект „ДЕКСКОМ ЕДНО – ЗАПОЧНИ НОВ ЖИВОТ“

Стартира съвместната инициатива на Асоциация „Докосни Дъгата“ и американската компания „ДЕКСКОМ“, благодарение на която 200 стартови пакета за проследяване на кръвната захар ще достигнат до българските деца и младежи. Проектът е наименуван „ ДЕКСКОМ ЕДНО – ЗАПОЧНИ НОВ ЖИВОТ“. От дарението могат да се възползват новодиагностицирани с Диабет Тип 1 деца и младежи.

  Сензорите ще бъдат разпределени в големите болници, където има педиатрични отделения по диабет:

- гр.София - СБАЛ по Детски Болести „проф. Д-р Иван Митев“, Отделение по диабет с ръководител доц. Савова;

 - Гр. Пловдив - ВМИ, МБАЛ – Пловдив, Отделение по детска ендокринология, д-р Цветанова;

- гр. Варна - УМБАЛ „Света Марина”, Отделение по диабет с ръководител проф.Йотова;

Обучен персонал и обучени доброволци от Асоциацията ще помагат на децата и техните родители в първите стъпки при използването на системата за мониторинг на кръвната захар.

Продуктът за непрекъснат мониторинг на кръвната захар на американската компания „ДЕКСКОМ ЕДНО“ за пръв път стъпва на българска земя през есента на 2021. Чрез използването на продукта „ДЕКСКОМ ЕДНО“ се намаляват убожданията, нужни за измерване на кръвната захар с глюкомер. Системата измерва кръвната захар на всеки пет минути и показва стойностите ѝ на съвместимо мобилно устройство(мобилен телефон), чрез специално приложение. Има аларми за предвиждане и известяване на хипо и хипергликемии. Нощният сън на детето и родителя остава необезпокояван , защото системата отчита всеки спад и покачване на нивата на кръвната захар. Алармите са достатъчно силни и надеждни, така че спадовете и покачванията на нивата на кръвна захарта могат да бъдат уловени на време и да се предотвратят животозастрашаващи ситуации.

Стартовите пакети „ДЕКСКОМ ЕДНО“, които ще бъдат дарени, ще включват по един брой сензор и един брой трансмитер. Това ще даде възможност на потребителя да се запознае с функциите на продукта и да усети ползите от неговата употреба.