Седем варненски училища и детски градини бяха отличени от Държавната агенция за закрила на детето

Мисия Варна

07-12-2021, 16:09

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Наградите са под наслов „Аз гарантирам щастливо детство“

Седем от отличията „Аз гарантирам щастливо детство“ на Държавната агенция за закрила на детето отидоха в морската ни столица Варна. Наградите се раздават за четвърта поредна година, като целта е да се покажат и поощрят добрите примери в грижата за децата. Тази година номинациите бяха над двеста, а журито изключително трудно избра победителите, съобщават от Държавната агенция за закрила на детото.

„От името на Държавна агенция за закрила на детето“ искам да благодаря и да изразя признанието и уважението си към всички номинирани. Това са професионалисти, отдадени до край на най-ценното – децата ни“, заяви д-р Елеонора Лилова по време на церемонията по награждаването.

Варненската Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ беше отличена с плакет в категория „Значима иновация“. Училището получава наградата за активното си участие в Програма за превенция на употребата на наркотични вещества сред ученици от VIII - XII клас, която Община Варна провежда в училища и университети. В същата категория, в много оспорвана конкуренция, плакет получи Основно училище „Панайот Волов“ във Варна. Високата оценка се дава за създаването и реализирането на проект „Заветът Воловски“. Заедно със своите педагози, децата участват в различни конкурси, като сами подготвят сценарии, шият си костюмите и печелят не само награди, но и сърцата на зрителите.

Държавната агенция за закрила на детето награди с плакет в категория „Устойчиво развитие“ и доброволческият клуб на Трета природоматематическа гимназия, Варна. Клубът има голяма заслуга гимназията да е зона за алтруизъм. Той обхваща ученици от различните випуски на гимназията. Всички заедно организират редица инициативи, сред които коледни благотворителни базари, концерти и кампании за подпомагане на различни каузи. За 10-те години на своето съществуване в клуба са били обучени над 120 ученици в типични доброволчески умения.

Детска градина „Звездичка“ във Варна получи плакет „Аз гарантирам щастливо детство“ в категория „ Значимо партньорство“. Педагогическият колектив на заведението привлича все повече организации с идеална цел, културни институции и екологични организации. В детското заведение е изграден модел за мултиплициране на знания и опит от деца, родители и общественост.

В тази категория награда бе присъдена и на Детска градина № 23 „Иглика“ за проекта им „Медиация в детската градина“ стартирал през 2020 г. Двадесет педагогически специалисти преминават първоначално въвеждащо обучение и обучение „Медиация в образователната сфера“, специализирано за предучилищно образование. Отличено е и Начално училище „Васил Левски“ – за тяхното успешно партньорство с неправителствени организации и институции с цел обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната сфера.

Професионална гимназия по текстил и моден дизайн във Варна е сред наградените в категория „Успешна промяна“. Гимназията получава отличие „Аз гарантирам щастливо детство“ за стремежа си да формира знания и професионални умения у учениците за активно взаимодействие със социалната среда и реализация в условията на пазарна икономика.

„Вярвам, че гарантирането на щастливо детство за всяко дете, е общата ни цел. Убедена съм, че догодина номинираните ще са още повече, защото добрия пример е заразителен“, каза в края на церемонията по награждаването председателя на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова.