Бранимир Балачев: Спецпрокуратурата не откри нарушения за акциите на Варна в Пловдивския панаир

Мисия Варна

11-12-2021, 14:58

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Варненските депутати от ГЕРБ-СДС ще следят дали са заложени в бюджета за догодина достатъчно средства за довършване на замразените проекти в морската столица

Специализираната прокуратура отказва да образува досъдебно производство срещу кмета на Варна по повод съмнения за нарушение, свързано с решение на ОбС -Варна за сключване на договор с Министерството на икономиката за прехвърляне на собствеността на 16 314 400 броя поименни акции от капитала на „Международен панаир Пловдив”. Мотивът е липса на извършено престъпление по чл. 282, ал.1 от НК или друг текст от НК, обуславящ компетентност на СП, от кмета на Община Варна. Казано с други думи Общинският съвет е дал съгласие от 2 май 2017 г. на Община Варна да върне акциите си от „Международен панаир Пловдив” на Министерството на икономиката, но не е задължил кмета да изпълни това решение, то не императивно! Новината за постановлението на Специализираната прокуратура от 1 декември т.г. съобщи в радио Варна Бранимир Балачев, народен представител от ПП ГЕРБ. Той коментира, че Община Варна няма интерес да върне акциите на Министерството на икономика, а да ги апортира от „Международен панаир Пловдив” в по-печелившето търговско дружество „Пълдин туринвест”, каквото е последното решение на местния парламент. Балачев посъветва противниците на тази идея от ДБ да се поровят в миналото по болния проблем на града - така нар. Дупка, и да извадят истината как и защо Община Варна проспа вдигането на капитала и загуби своите акции в дружеството „Търговски дом” АД при управлението на БСП, нищо, че вече са в коалиция. Освен това депутатът от ПП ГЕРБ напомни на представителите от ДБ, така загрижени за държавния интерес, че остава година и половина давност за ревизия на най- голямата криминална приватизация на курорта Златни пясъци, за която бяха платени само 10 % кеш и 118 млн. лева в компенсаторки, и той може с факти да им съдейства за подаване на сигнал в прокуратурата.

Народният представител от ПГ на ГЕРБ/СДС посочи, че новият коалиционен кабинет ще е с два центъра, единият е президентският с двамата силови министри в него. Балачев заяви, че варненските депутати ще следят дали са заложени в бюджета за догодина достатъчно средства за довършване на замразените проекти в морската столица при служебния кабинет на Радев. Той подчерта, че опозицията ГЕРБ/СДС ще продължава да настоява за отпадането на зеления сертификат за всички граждани, щом управляващото мнозинство смята, че не трябва да се изисква в НС, където явно неговите представители се чувстват за богоизбрани.