Проф. Кантарджиев: Трета доза от РНК ваксина предпазва от Омикрон

Той подчерта, че Омикрон е по-заразен, но протича по-леко

"Заради новия вариант Омикрон трябва да се постави трета доза от РНК ваксина, защото тя наистина предпазва. При първи две дози от AstraZeneca защитата е само 20%. Ако обаче се постави бустерна доза при две предишни от Pfizer, се изравнява защитата срещу Омикрон с тази срещу Делта варианта - 85% е сигурно, че няма да се разболееш или ако се случи, ще бъде по-леко". Това обясдни проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксиниране на Столичната община, в ефира на "Твоят ден" по Nova News.

Той подчерта, че Омикрон е по-заразен, но протича по-леко. Ваксините са малко по-слаби срещу него, а вече преболедувалите COVID-19 могат да се заразят отново. Професорът прогнозира, че нивото на смъртност може да се покачи заради неоказана медицинска помощ.

Според него новите случаи на коронавирус у нас намаляват доста бавно, защото 10 болни заразяват 9 души. "Не можем да очакваме стръмен спад на случаите. Много са хората в интензивни отделения и починалите", каза още специалистът.

Той допълни, че 45% от населението на София е ваксинирано. "Не трябва да изпускаме задължителната ваксинация на децата, както и не бива да допускаме епидемии от други инфекции", призова професорът и прикани хората да се ваксинират и за грип.