Едва 15 % от българите са оптимисти за 2022-ра

Общество

28-12-2021, 15:18

Снимка:

Pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

За втора поредна година страната ни е в топ 5 на най- песимистичните държави

Въпреки пандемията и икономическите трудности, личното щастие по света надделява, сочи глобалното изследване "В края на годината" на асоциация "Галъп Интернешънъл", цитирано от БНТ.

В България обичайно нивата на оптимизъм не са много високи: 48% от българите очакват 2022 г. да е по-лоша; Според 21% следващата година ще е същата като 2021 година; Едва 15% са оптимистично настроени.

Така нетната стойност на Индекса на надеждата у нас е -33, което ни поставя на второ място в топ 5 от най-песимистичните държави. Подобна позиция не е необичайна за нашето общество. Миналата година страната ни отново беше сред 5-те най-песимистични държави в изследването, с индекс на надеждата от -29.

Теренът на изследването в нашата страна и в двете последни години съвпадна с пикове на ковид, както и с периода на продължителна политическа криза, отбелязват от "Галъп".

Нивата на оптимизъм в страната ни всъщност не са много далеч от средните за ЕС, и най-вече – на държавите от Източна Европа.

През последната година няма съществена промяна и в очакванията на българите за икономически просперитет. В края на 2021 г: 64% очакват икономически трудности за страната ни през 2022 година; 19% от запитаните смятат, че 2022 г. ще е същата като 2021 година; Едва 6% очакват икономически просперитет.

В края на миналата година оптимистите за икономиката бяха 5%, песимистите отново 64%, а 20% не очакваха никаква промяна в икономическото развитие на страната. Така, макар и очакванията за икономиката да не са много високи, спадът в оптимизма за икономиката, регистриран в края на миналата година, видимо е пресечен.

В края на 2021 г. глобалните нива на надежда и щастие леко намаляват в сравнение с миналата година. Страховете за предстоящи икономически трудности остават високи.

Глобалната пандемия очевидно все още влияе на световните надежди, страхове и очаквания, но личат и значителни различия в отделните региони и страни.

Както обикновено, Латинска Америка, Африка и Източна Азия са сред най-щастливите места в света. Европа, Близкият Изток и Русия (отново очаквано) са по-посърнали. САЩ отбелязват резултат близък до средния за света.

Според проучването 5-те най-щастливи страни в света са Колумбия, Казахстан, Албания, Малайзия и Еквадор - всички с Индекс на щастието над 70.

Най нещастните държави са Гана (само +2 по Индекса), Афганистан, Хонконг, Ирак и Русия.

Изследването "В края на годината" е най-дългогодишното глобално изследване на общественото мнение, стартирало през 1979 г. от "Галъп интернешънъл".