Първа за 2022-ра чернодробна трансплантация във ВМА, след донорската ситуация във Варна

Мисия Варна

12-01-2022, 18:41

Снимка:

Снимка: ВМА

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Реципиентът е 52-годишен мъж, а донорът – пациент на 63 години

Специалисти от Военномедицинска академия извършиха първата за 2022 година чернодробна трансплантация. Реципиентът е 52-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът – пациент на 63 години, съобщават от ВМА.

Трансплантацията е осъществена в следобедните часове на 11 януари и е продължила 7 часа.

Припомняме, че вчера сутринта медицински екип излетя със самолет C-27J “Spartan” от състава на 16-а авиационна база на Военновъздушните сили до Варна, където бе донорската ситуация.

В момента пациентът се намира в задоволително състояние, екстубиран е, контактен, адекватен, с подобряващи се показатели, коментира проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

"Благодарим и на колегите от УМБАЛ „Св.Марина”-Варна за перфектната организация при осъществяване на експлантацията на органите. Признателни сме от сърце и на екипажа на ВВС: капитан Георги Пъшев – командир, капитан Николай Георгиев – помощник-командир и капитан Пламен Пехливанов – борден инженер, които за пореден път бяха с нас в тази мисия и изпълниха задачата си успешно, въпреки сложните метеорологични условия", коментира още проф. Владов от ВМА.